Četvrt veka od izbacivanja iz stana zemunskih Hrvata, porodice Barbalić

Inicijativa mladih podsetila je da je danas 25 godina od izbacivanja porodice Barbalić iz njihovog stana u Zemunu, koje je organizovala Srpska radikalna stranka, koja je tada imala vlast u Zemunu.
Četvrt veka od izbacivanja iz stana zemunskih Hrvata, porodice Barbalić
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Tri generacije porodica Barbalić živele su u dvosobnom stanu u Ulici Radiča Petrovića, dok u njega, iskoristivši njihovo odsustvo, nije provalila razbojnička banda pripadnika Srpske radikalne stranke, sa nalogom Vojislava Šešelja da zaposedne tuđi dom i opljačka sve iz njega", navela je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost.
Podsetili su da se u stan porodice Barbalić uselila Ljiljana Mioković, tada službenica zemunskog Poslovnog prostora, docnije u dva mandata radikalska poslanica u Skupštini Srbije.
 
"Ona sada u njemu živi sa suprugom Ognjenom Mihajlovićam, urednikom radikalske Velike Srbije i knjiga Vojislava Šešelja", navela je Inicijativa mladih.
Dodali su da su nasilnu grupu koja je sprečila izvršenje privremene mere, vraćanje porodice Barbalić u njihov stan, predvodili tadašnji visoki funkcioneri SRS Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, kasnije predsednici Srbije.
 
Inicijativa mladih je podsetila da su se građani Zemuna i Beograda okupljali na protestima svake večeri, a organizatori okupljanja bili su izloženi pretnjama, pa je jednom od njih bačena bomba u fotokopirnicu.
 
"Posle pada Slobodana Miloševića s vlasti, zemunske opštinske vlasti nastavile su pravosudnu lakrdiju i nastojanje da opravdaju postupke radikalskih razbojnika. O žalbi porodice, nakon iscpljenih pravnih lekova u Srbiji, konačnu odluku treba da donese Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", navodi se u saopštenju za javnost.
 
Dodaje se da je slučaj Barbalić nesumnjivo manifestacija ogoljenog nasilja prema građanima nesrpske nacionalnosti, te "pojavni oblik fašizma" koji su od 1992. godine i progona Hrvata iz Vojvodine, demonstrirali Vojislav Šešelj i njegovi sledbenici.
 
Šešelj je pred Haškim tribunalom osuđen na deset godina robije zbog proterivanja Hrvata iz Vojvodine.
 
Inicijativa mladih je zahtevala od Skupštine opštine Zemun da uputi izvinjenje porodici Barbalić.
 
"Od vlasti Srbije tražimo da priznaju počinjeno bezakonje i hitno obeštete porodicu Barbalić, ne čekajući odluku Evropskog suda. Time bi država pokazala nameru da poštuje vladavinu prava, evropske i uopšte elementarne civilizacijske norme i stvara atmosferu bezbednosti građana i njihove imovine", poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.
  • Trt

    04.07.2022 15:05
    @Podsećanje

    A po čemu smo mi u Vojvodini dužni da trpimo da se preko nas potkusurujete zbog onoga što vam se desilo u vašoj državi? Svaki put kad pravdate divljanje vaših idola po našem komšiluku samo zato što je vama neko to slično uradio, samo potvrđuje da nije to baš bilo tako neizazvano kao što se pravite.
  • Podsećanje

    02.07.2022 21:18
    stara mimi@ Dozvolite da vas podsetim da za "Oluju" niko nije kriv jer je proterivanje više od 200.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, masovno ubistvo njih više od 2.000 kao i bombardovanje kolone izbeglica na teritoriji druge zemlje tzv. "legitimna akcija" koja se svake godine proslavlja u Hrvatskoj kao zvaničan državni praznik a naši evropski prijatelji i sud u Hagu su one koji su svojeručno upravljali tom akcijom oslobodili svake krivice. Možda bismo trebali i mi proslavljati ovakve slučajeve, oni su vidite takvi ušli u EU?
  • Обсервер

    02.07.2022 12:46
    Није добро
    Овај потез показује нда има изрода у добронамерном српском народу. Свакако обештетити реалном свотом ову породицу. Кад смо већ на овој теми, шта рећи за убиства српских породица у некадашњој СР Хрватској, још пре њеног противуставног одцепљења ? Они се никад неће вратити у своје станове и ко ће да осуди убице ? Молим наведену омладинску организацију, да се позабави и овим темама.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.