Joksimović: Kada Srbija uđe u EU, moraće da uskladi svoju politiku

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će Srbija, kada postane članica EU, morati da bude usklađena sa politikom EU kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji.
"Naša obaveza usklađivanja je takođe definisana pregovaračkim okvirom i mi smo u obavezi da, u momentu kada postanemo punopravna članica EU, budemo potpuno usklađeni sa politikom EU. Ali, pošto su pregovori politički proces, potpuno nam je jasno da su se sada očekivanja izoštrila, da se traži jedinstvo svih i u EU i među kandidatima u pogledu restriktivnih mera prema Rusiji, jer se to vidi kao jedini instrument kojim se slabi Rusija, pošto se izbegava globalni sukob koji bi odveo svet u kolaps. Zato se sada fokus sa vladavine prava pomerio na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku. Mi smo toga svesni, ali za nas iz brojnih razloga to nije bilo jednostavno. Srbija će uvek biti na strani međunarodnog prava i poštovanja principa nepovredivosti suvereniteta i integriteta zemalja, što smo i pokazali delima glasajući za sve relevantne međunarodne rezolucije kojima su se branila ova osnovna načela međunarodnog poretka mira. To se vrednuje u EU, ali nisam sigurna da će to biti dovoljno. Po prirodi mog resora, ali i kao međunarodni sekretar SNS, prisustvujem brojnim evropskim i globalnim forumima i naši građani možda nisu ni svesni kakva i koliko je naelektrisana atmosfera i opšta osuda i unisona podrška dugotrajnoj izolaciji Rusije. Ne mislim da je to dugoročno dobro ni za koga, ali situacija je sada takva kakva je", rekla je Joksimović u intervjuu za Kurir.
Ona je ocenila da će nova Vlada ubrzati reforme i evropski put Srbije.
"Mi ćemo tokom naredne godine imati spremne klastere dva - unutrašnje tržište i pet - kohezija, resursi i poljoprivreda. Klaster tri - inkluzivni rast i konkurentnost već je spreman, a klaster jedan - vladavina prava i četiri - zelena agenda i održiva povezanost su otvoreni. Ostaje klaster šest u pogledu zajedničke spoljne i bezbednosne politike", objasnila je ministarka.
 
Ona je dodala da je po staroj metodologiji Srbija prevalila polovinu pregovaračkog posla, a po novoj, Srbija je jedina koja je ubrzala pregovore.
  • Лала србемда

    07.07.2022 05:41
    Каква црна унија то се распада, енглези напустили давно, сад ће и Орбан па даље.. пољопривредници са тракторима блокирају аутопутеве у Холандији и Данској. Пу пу далеко било никад у ЕУ!
  • A do

    06.07.2022 10:41
    tada
    ... ne pada joj na pamet! I tako u krug! Neka se to presece vise!
  • Светозар Милетић

    05.07.2022 20:15
    Плусквамфутур

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija