Nakon tri meseca: Konačno proglašeni rezultati izbora, poznat sastav parlamenta

Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 3. aprila.
Nakon tri meseca: Konačno proglašeni rezultati izbora, poznat sastav parlamenta
Foto: 021.rs
Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.
Kako je objavljeno na konferenciji za medije, najviše mandata osvojila je Srpska napredna stranka - 120, potom lista Ujedinjeni za pobedu Srbije - 38, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 31 mandatom. U parlament je ušlo i pet lista nacionalnih manjina.
U skladu sa Ustavom, predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, rekao je pre sednice predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.
 
"Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas", poručio je Dimitrijević.
 
Dimitrijević je podsetio da su 16. aprila izbori ponovljeni na 54 biračka mesta, a da je potom glasanje ponavljano na jednom biračkom mestu još četiri puta.
 
U Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac izbori su organizovani pet puta, te je tek nakon proglašenih konačnih rezultata u tom mestu RIK zakazao sednicu za proglašenje konačnih rezultata, nakon tri meseca od izbora u celoj zemlji.
 
Ko sve ulazi u Parlament?
 
"Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana", ukazao je Dimitrijević.
 
Najviše glasova na održanim izborima osvojila je Srpska napredna stranka, te će u Skupštini imati 120 mandata.
 
Druga lista po broju mandata je Ujedinjeni za pobedu Srbije, koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde. Oni će imati 38 narodnih poslanika.
 
Rezultati glasanja u Velikom Trnovcu bili su odlučujući kada je reč o konačnom sastavu parlamenta, te je nakon petog glasanja SPS ostao treći po broju osvojenih mandata, ali sa 31 poslanikom, umesto 32, koliko je bilo nakon preliminarnih rezultata. Ubedljivom pobedom i dovoljnim brojem glasova u Velikom Trnovcu u parlament će tako ući jedan poslanik Koalicije Albanaca doline.
 
Zeleno-leva Koalicija "Moramo", formirana pre ovih izbora, imaće 12 poslanika u novom sazivu parlamenta.  
 
Cenzus su prešle i tri desno orijentisane opcije, koje prvi put ulaze u republički parlament. Koalicija NADA imaće 15 poslanika, a Srpski pokret Dveri i Zavetnici po 10.
 
Kada je reč o manjinama, poslanici će biti sa lista Savez vojvođanskih Mađara (5), Muftijin amanet (3), Zajedno za Vojvodinu (2), SDA Sandžaka (2), Koalicija Albanaca Doline (1).
  • Aleksej

    05.07.2022 14:53
    Srpska Nepismena Stranka
    I ko je pobedio? ;) Bilo je bas tesno...
  • H

    05.07.2022 13:34
    ?
    Samo tri meseca nakon izbora?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija