Poslanici Evropskog parlamenta danas glasaju o Srbiji - traže se sankcije Rusiji i priznanje Kosova

Poslanici Evropskog parlamenta će u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU.
Poslanici Evropskog parlamenta danas glasaju o Srbiji - traže se sankcije Rusiji i priznanje Kosova
Foto: 021.rs
Međutim, tu je zahtev da, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.
U tekstu izveštaja amandmanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.
Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.
 
U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.
 
Usvojen na plenarnom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije pravno-obavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.
  • dijasporac

    06.07.2022 18:25
    Posto je Srbija sama od sebe podeljena sto se tice priznavanja dela oduzete teritorije i svrstavanja uz/protiv Rusije jedino validno sto bi vlasti mogle uraditi je sprovodjenje referenduma sa ta dva pitanja odnosno da li ste za (eventualni) ulazak u EU pod tim uslovima ili ne. No cisto simnjam ni da ce tako izrazito vazno pitanje po proslost, sadasnjost i buducnost celog naroda dozvoliti vlasti kako u Srbiji tako i u EU/USA jer mali narodi nemaju pravo na to, suvise je to vazno da bi se prepustilo narodu da odlucuje.

  • Stohadin

    06.07.2022 14:33
    Izveštaj
    Čemu snebivanja????
    Sve je to odavno rečeno,samo rukovodeći organi Srbije sve to sad rečeno javno nisu smeli svome narodu da kažu.
    Hoće li biti sankcija kao '90???
    Razmislite narode Srbije....
    Hoćete li da ŽIVITE kao sav normalan svet i da razmišljate o cveću i vremenskoj prognozi ili da budete u (ne)milosti kralja Ibija ili Vođe....
  • Djekson

    06.07.2022 14:01
    Traze
    Mogu da Dobiju ono što Drakce iz Serije Moj Rodjak sa Sela Kaze
    Trenutno mogu da Dobiju K

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.