Emisija u kojoj je Vučić izašao iz frižidera kršenje zakona, REM ćuti

Uoči aprilskih izbora na televiziji Pink poslednja se promovisala Srpska napredna stranka. Dvosatna emisija ostaće upamćena po izlasku iz frižidera predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) prenosi da je ovo političko oglašavanje trajalo značajno duže nego što je to zakonom dozvoljeno, kao i da REM zbog ovog i drugih prekršaja na Pinku, Prvoj i Hepiju, nije podneo prekršajne prijave.

Kako podseća CINS, u skoro puna dva sata, koliko je emisija trajala, "završne reči" izneli su brojni gosti među kojima i premijerka Ana Brnabić, prva kandidatkinja na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore Danica Grujičić i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić. Oko sedmog minuta iz frižidera u studiju izašao je Vučić, baš kao u izbornom spotu. 
Oznaka "zakupljen termin", koja se s vremena na vreme pojavljivala u gornjem levom uglu ekrana, upućuje da je program plaćena promocija naprednjaka.
 
CINS piše da je televizija Željka Mitrovića prekršila Zakon o oglašavanju jer je emisija trajala značajno duže nego što je dozvoljeno. Naime, zakon dozvoljava najviše 12 minuta reklama u jednom satu.
 
Ovo se odnosi i na političko oglašavanje, objašnjava Tamara Branković iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Bez obzira da li ga televizija naziva "iznajmljeni termin" ili "plaćeni prostor" – mora stati u 12 minuta. Pošto je ovaj predizborni zakupljeni termin trajao duže, dodaje, u pitanju je prekršaj.
 
Emitovanje zakupljenog termina duže od petine sata je prekršaj televizije, koji kontroliše Regulatorno telo za elektronske medije (REM).
 
CINS piše da se REM žalio na Pink Prekršajnom sudu u Beogradu zbog skoro 500 prekršaja u martu (za sve vrste oglašavanja), međutim ne i na Vučićevu emisiju. Nje nema na spisku nepravilnosti koji je REM objavio na sajtu, u vesti o podnetim prekršajnim prijavama. CINS je informaciju dodatno proverio u sudu. Našao je da je tog dana REM kontrolisao Pink do ponoći, međutim ovu grešku, od 21 do 23 časa, navodno nije uočio.
 
REM do objave teksta nije odgovorio na pitanja zašto se sporni događaji nisu našli na spisku prekršaja.
  • agatoni,aga,akademik

    09.07.2022 09:58
    vlada ns
    hahahahahahhahahaha vlado ustavobranitelju hahaha , čitaj , uči to treba a ne botovanje ! pa imali smešnije išta što ste pročitali hahahahah! pobedio zbog frižidera , kakva lepota imati vaku opziciju , mada sada oni moraju da oteraju narod od sebe ! šta da se mučena opozicija u ovo vreme nađe u na vlasti , pa pobegla bi !
  • Bb

    09.07.2022 06:42
    Bb
    Narod je ovo glasao i dao podrsku i sada neka gleda prazne frizidere i novcanike! Ovom ludom narodu je jos malo!!!
  • Vigo

    09.07.2022 05:26
    Nehumano
    Vođu je teško gledati i minut, toliko je harizmatičan. Emisija u trajanju od dva sata je izvrgla torturi nedužno gledalište.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.