Tiodorović objasnio kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv kovida

Četvrtu dozu vakcina protiv korona virusa treba preporučiti onima koji imaju oslabljen imunitet, izjavio je za Radio slobodna Evropa Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.
Tiodorović objasnio kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv kovida
Foto: 021.rs
U danima kada broj zaraženih ponovo raste i prelazi hiljadu novoobolelih, ponovo je aktuelizovana vakcinacija.
U Srbiji je četvrta doza vakcine protiv kovid-19 dostupna svim građanima, ali nema podataka koliko je ovih doza dato, pokazalo je istraživanje RSE.
Niški epidemiolog Tiodorović, međutim, ističe koje su to kategorije stanovništva kojima je četvrda doza neophodna.
 
"To su stanovnici čiji je imunitet oslabljen, hronični teški bolesnici, osobe starije od 60 godina. Ta četvrta doza će njih ipak na neki način zaštititi, ako ništa drugo da ne budu ugroženi životno, da ne stignu na respirator, pa zar to nije dovoljno", rekao je Tiodorović.
 
Kako je objasnio, četrvrta buster doza ne može biti rešenje za nove varijante virusa, ali može ublažiti teške kliničke slike. Danska je bila prva evropska zemlja koja je u januaru predstavila planove za četvrtu dozu za najugroženije građane.
 
Među zemljama koje su preporučile četvrtu dozu za određene rizične kategorije stanovništva su Francuska, Nemačka, Grčka, Španija, Poljska, Mađarska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Čile, a prethodno su to učinili Izrael i Kanada.
 
U Srbiji, u kojoj živi nešto ispod sedam miliona stanovnika, dato je 3.354.075 prvih doza vakcine, 3.278.198 drugih i 1.902.412 trećih doza. Četvrta doza dostupna je svim građanima, ali nema podataka koliko je ovih doza dato. U Srbiji su, osim Fajzer i Moderna vakcine, dostupne i ruski Sputnjik, kineski Sinofarm, kao i Oksford-AstraZeneca.
 
Ove vakcine su u Srbiji odobrene od strane nacionalnog regulatornog tela, dok ruska vakcina nema odobrenje Svetske zdravstvene organizacije.
 
Do 23. juna, u Srbiji je od nešto manje od sedam miliona stanovnika, dato 3.354.075 prvih doza vakcine, 3.278.198 drugih i 1.902.412 trećih doza, pokazuju podaci sa sajta vakcinacija.gov.rs. U martu je krizni štab ukinuo epidemiološke mere a nošenje maski u zatvorenom prostoru je ostalo na nivou preporuke, pogotovo u javnom prevozu i ustanovama, kao i na otvorenom ako nije moguće držati distancu.
 
Maske su obavezne u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, a u bolnicama su zabranjene posete, podseća RSE.
  • Medicinski radnik

    12.07.2022 20:55
    Maske treba nositi gde je gužva u autubosu, bolnici, prodavnici, mada hrvatski krizni štab kaže da B4 i BA5 probija i maske da maske ne pomažu kod tih novih varijanti, što se tiče vakcina treba se vakcinisati kako bi nadoknadio izgubljena antitela.
  • mira

    12.07.2022 18:27
    a zašto se u zdravstenim ustanovama nose maske,(ok je što se nose), kakva svrha kada se ne nose u prodavnicama,autobusima i sl!?
  • Luka

    11.07.2022 22:16
    Podaci o vakcinaciji se unose u Servis javnog zdravlja odmah po aplikovanju vakcine, kreator i vlasnik podataka je IZJZS Batut. Jednostavno, tražite.od njih podatke o broju datih IV doza. Čemu misrifikacija i tako glupav odgovor "mi ne znamo... *

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija