Poverenik: Sajtovi Zare, Stradivariusa i drugih brendova nezakonito prikupljali podatke građana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem od 17. juna trajno je zabranio privrednom društvu "ITX RS" obradu podataka o ličnosti.
Poverenik: Sajtovi Zare, Stradivariusa i drugih brendova nezakonito prikupljali podatke građana
Foto: Pixabay
To se odnosi na podatke o broju lične karte ili pasoša koji se prikupljaju od građana prilikom onlajn kupovine robe posredstvom nekoliko internet stranica.
U saopštenju poverenika navedene su internet stranice Inditeksovih brendova "Oysho", "Massimo Dutti", "Stradivarius", "Zara", "Zara Home", "Pull & Bear" i "Bershka".
Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da privredno društvo "ITX RS" podatke prikupljalo radi eventualnog povrata novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno pre momenta povrata novca, tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita.
 
Poverenik naglašava da pravna obaveza nastaje u momentu povrata novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa.
 
Kompanija "ITX RS" je dopisom od 6. jula obavestila Poverenika da je "u potpunosti" postupila po rešenju, prestala da dalje prikuplja brojeve identifikacionih dokumenata građana i da je obrisala sve do sada prikupljene podatke, saopštio je Poverenik.
 
Poverenik koristi i ovu priliku da upozori sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.
  • tradicionalista

    14.07.2022 14:13
    tradicionalista
    Srpsko kolo, folklorno udruženje u Novom Sadu, prikuplja lične podatke roditelja i dece sa sve JMBG-om. Potpisujete saglasnost da se vaši podaci čuvaju na deset godina, bez obzira na članstvo. Ukoliko ne pristajete, nema učlanjenja. Daleko smo mi od uređenog društva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.