Predstavnički dom Kongresa usvojio Rezoluciju o slučaju braće Bitići

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 14. jula Rezoluciju o slučaju braće Bitići, trojice američkih državljana ubijenih u Srbiji u julu 1999.
Predstavnički dom Kongresa usvojio Rezoluciju o slučaju braće Bitići
Foto: Pixabay
Rezolucijom se ponovo poziva da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde i izražava osuda što niko do sada nije proglašen krivim niti je optužen.
U rezoluciji Predstavničkog doma broj 45 navodi se da Vlada Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, treba što pre da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt.
U rezoluciji objavljenoj na sajtu Kongresa navodi se i da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili izostanak istog, treba da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa SAD i Srbije. 
 
Ili, Agron i Mehmet Bitići, koji su se tokom rata na Kosovu borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšeni su u junu 1999. godine i osuđeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su navodile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.
 
Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.
 
Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.
 
Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.
 
Ambasada SAD u Beogradu 8. jula je povodom 23. godišnjice ubistva braće Bitići još jednom pozvala vlasti Srbije da privedu pravdi počinioce ubistva i, kako se navodi, osobe koje su zataškale taj zločin.
  • Anita

    16.07.2022 11:52
    @Limanac
    Što prvorodjeni nije pohapsio Šredera,Blera,Klintona?
    A,da to su mu bili savetnici!!!!
    Ima nas koji nemamo pamćenje kao zlatna ribica,zato prestani sa lupanjem!
  • Лиманац

    16.07.2022 10:36
    Лицемери
    Када ће пред лице правде бити изведени сви који су учествовали у злочиначкој агресији НАТО-а на Савезну Републику Југославију?
  • Smetalo

    16.07.2022 09:44
    Pamet u glavu
    To što su Ameri i ostala NATO ekipa rokali po tadašnjoj SRJ i to ne samo po vojnim ciljevima bez odobrenja SB UN i bez mandata UN ne daje za pravo nekom našem domaćem pametnjakoviću da ljude uhapšene zbog ilegalnog prelaska granice vezane ubija metkom u potiljak i zakopava u masovnoj grobnci.
    Ta osoba ili osobe koje su tako postupile nisu ništa drugačiji od idiota koji su ispaljivali tomahavke i bacali bombe. Razlika je samo u oružju - ovi avione i krstareće rakete, a ovi drugi puške ili pištolje. Mentalni sklop je isti. Nema tu ni junaštva ni čojstva_ 'Junaštvo je kad braniš sebe od drugog, a čojstvo kad braniš drugog od sebe'.
    To što je neko drugi činio zločine ne daje nama za pravo da radimo isto. Patrijarh Pavle je lepo rekao: 'Budimo ljudi iako smo Srbi'. Tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija