Grčka će uložiti protest Srbiji zbog ukrajinskog aviona i naoružanja koje je nosio

Grčka će uložiti protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale.
To su danas saopštili diplomatski izvori, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
Ambasador Grčke u Beogradu uskoro će izdati demarš da je Srbija prethodno trebalo da obavesti Grčku o prirodi tereta aviona, rekao je diplomatski izvor za RSE.
Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, uključujući minobacače i granate za obuku, pao je u plamenu, eksplodiravši pri udaru u polja kukuruza u subotu oko 20 časova. Poginulo je osam ukrajinskih članova posade.
 
Ranije je pilot prijavio problem sa motorom i dobio je dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva u 19.42 časa.
 
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju ujutro da je naoružanje koje je avion prevozio proizvela odbrambena industrija Srbije, da je poleteo u subotu u 18.40 časova iz Niša i da je kupac bilo ministarstvo odbrane Bangladeša.
 
Grčke vlasti su ogradile lokaciju u subotu, a kasnije su zabranile kretanje u tom području, savetujući obližnjim stanovnicima da drže zatvorena vrata i prozore, dok vatrogasci sa specijalnom jedinicom za reagovanje na katastrofe istražuju područje.
 
Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je u nedelju ujutro da bela prašina lebdi u vazduhu. Grčke vlasti su uveče saopštile da su testovi pokazali da supstance oslobođene u vazduhu nakon nesreće nisu toksične ili opasne po javno zdravlje.
 
Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.
 
Tužilac je pokrenuo istragu o nesreći, prenosi RSE.
  • Ka

    19.07.2022 11:30
    Ne razumem
    Ukrajinci vozili srpsko naoružanje u Bangladeš?
    Ovo je kao vic...
  • Singrrr

    18.07.2022 15:01
    Bacili bombu
    ... na Grke, nikog nisu ubili osim posade bez Grka, a oni se jos ljute! E, ne idem ni kod njih na more!
  • Mile

    18.07.2022 14:52
    Ono kada se ŠABANI igraju države. Jbt gde ja živim. Monti Pajton ih ne bi ovakve sastavio. Ej, a zamisli te tek narod koji glasa za iste. Pffff

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.