Verski analitičar Đenović: Sve manje učenika ide na veronauku, više je razloga za to

Predstavnici crkve su na sastanku s Aleksandrom Vučićem "izrazili zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije.
Verski analitičar Đenović: Sve manje učenika ide na veronauku, više je razloga za to
Foto: Pixabay
Prema oceni analitičara reč je o svojevrsnom pritisku, s obzirom da je po Ustavu Srbija građanska, sekularna država i da se po tom osnovu predsednik države ne sme staviti na stranu bilo koje verske zajednice, uključujući i SPC.
U razgovoru za Glas Amerike verski analitičar Draško Đenović ističe da posebno u gradskim sredinama sve manje dece pohađa veronauku, ali da predstavnici crkve treba sebi da postave drugačije pitanje.
"Planovi i programi za versku nastavu uopšte nisu standardizovani, usaglašeni, veroučitelji se žale da ne znaju kako da rade i šta da rade sa decom, s obzirom da ne možete vi veronauku da predajete kredom i tablom. Mi govorimo o deci koja su odrasla uz multimedijalne sadržaje - jednostavno, crkva mora prilagodi veronauku tim đacima. A opet imamo i situaciju da u mnogim manjim sredinama veronauku predaju sveštena lica, što samo po sebi nije loše, osim što pomenuti sveštenici nemaju ni jedan čas iz pedagogije, iz procesa nastave. Oni su ljudi završili da budu sveštenici, a ne da budu učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama", kaže on.
 
To se, prema rečima Đenovića, posebno vidi u manjim, seoskim sredinama "gde svaki sveštenik nije bogom dan da bude predavač".
 
"S druge strane, u određenim eparhijama planovi i programi za veronauku su kao da se ta deca spremaju da svi idu na Bogoslovski fakultet i da će svi da budu buduće vladike. Znate, kad sam video u jednoj školi šta se uči u osmom razredu, ja koji sam magistar teologije, ne pravoslavne, ostao sam zapanjen jer ja ne znam te stvari, a kamoli neki klinac od 15 godina kome kreću hormoni da bujaju i da ga zanimaju neke druge stvari. To nije ništa pogešno, ali je pitanje da li je to plan i program namenjen osnovnoj školi ili možda Bogoslovskom fakultetu", kazao je Đenović.
 
Govoreći i o nedavnoj objavi patrijarha SPC na Instagramu, u kojoj je istakao da će se posavetovati sa "braćom arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica" o tome da li da javno objavi imena direktora škola koji, kako je naveo, "svesno obeshrabruju" učenike da se opredele za veronauku, Đenović ističe da na ovim prostorima "znamo šta znači pravljenje spiskova i kako se to na kraju završi".
 
Prema oceni Đenovića, mnogo veće pitanje kojim se SPC i patrijarh moraju baviti je status veroučitelja, koji i posle 20 godina rade na određeno vreme, iako Zakon o radu jasno kaže da nakon dve godine rada na određeno vreme vi morate biti primljeni na neodređeno vreme i dobiti određenu sigurnost.
 
"Moramo da budemo svesni da njih postavlja crkva, a plaća ih Ministarstvo prosvete. S druge strane, ni sami direktori škola ne znaju šta da rade sa veroučiteljima jer ih oni ne zapošljavaju, oni ne mogu da budu razredne starešine, imate ih u školi, a nemate ih", kaže Đenović i dodaje da postoje, kao i sve u našem društvu, škole gde direktori štite građansko naspram verskog, kao što postoje škole gde se favorizuje veronauka naspram građanskog.
 
"Ponekad je to favorizovanje građanskog naspram veronauke iz razloga što direktor mora da popuni fond časova profesorima koji ostaju bez posla, a ne zato što imaju nešto protiv veronauke. S druge strane, postoji i čitava jedna populacija, kako u školama, tako i u drutšvu, koja smatra da je veronauci mesto ne u školi, nego u crkvi, i da bi đaci trebalo iz svojih crkava da donesu ocenu iz veronauke koja će im se upisati, kao što to recimo rade deca katoličke veroispovesti u Beogradu", zaključio je Đenović.
  • Prle

    23.07.2022 10:53
    Uopste...
    Daleko od toga da svestenici nemaju pedagosku grupu predmeta u svojim skolama, naprotiv... Problem jeste neprilagodjen plan i program i to je leporeceno u tekstu, niti jednu jotu nebih dodao na to... A sto se tice favorizovanja gradjanskog, to je pojava koja je neminovna buduci da direktori skola smatraju da "popovi" ne treba da budu u skoli, dosta njih su komunisticka deca (kako god to da zvuci) i drugo veroucitelji su stvarno podredjeni kao radnici na odredjeno vreme... Niti imaju neka prava, niti im se mogu dati neke obaveze... Sustina je u kontroli od strane Crkve, a sama ta prica nije postavljena na zdrave noge...
  • Nenad

    19.07.2022 18:32
    Crkva ima sredstava da napravi ako treba i 3 D multimedijalne sadrzaje. Malo manje pipkanja dece, malo više rada i rezultati neće izostati.
  • @Limanac ćirilični

    19.07.2022 12:29
    Da li ti sefiš po ceo dan i pišeš komentare nesuvisle? Izađi malo na ulicu i uživaj. Lepe žene prolaze kroz grad. Ovo je Novi Sad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija