Nemački poslanik: Srbija nam treba u EU, voleli bismo da učestvuje u sankcijama protiv Rusije

Uvereni smo da nam Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina stvarno trebaju u EU, poručio je poslanik nemačkog Bundestaga iz opozicione CDU/CSU Peter Bajer.
Bajer je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da bi donosioci odluka u Srbiji mogli da šalju jasnije poruke da su "za EU".
Nemački parlamentarac rekao je da su "tesne veze" Srbije i Rusije poznate, te da bi bilo "idiotski" direktno zahtevati od naše zemlje da se "odvoji" od Rusije.
"Svesni smo istorijskih veza i (energetske) zavisnosti od Rusije, imamo potpuno razumevanje za to, ali bismo voleli da i Srbija učestvuje u sankcijama protiv Rusije. Znam da to nije lako, no treba imati na umu da se (u Ukrajini) radi o povredi međunarodnog prava i napadu na drugu državu", izjavio je Bajer.
 
Na pitanje novinara da li Nemačka zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji, koliko je spremna da pomogne sa energentima ako zatreba i šta će biti sa evrointegracijama ako ih naša zemlja ne uvede, istakao je da Vlada Srbije svakako treba i mora sama da donese odluke.
 
"Niti sam čuo da postoji nekakav rok za uvođenje sankcija, niti želimo da ikoga 'sateramo u ćošak', a pogotovo saveznike", odgovorio je Bajer.
 
Podsetio je, međutim, na predlog iz debate u Bundestagu - da bi zemlje u procesu pridruživanja trebalo da prate politiku EU, a da bi one koje to ne urade trebalo da se suoče sa "znakom STOP" na putu ka članstvu dok se ne pridruže sankcijama Rusiji.
 
"To nije zvaničan stav nemačke politike, već stav opozicione grupacije CDU/CSU kojoj pripadam", podvukao je Bajer.
 
Bajer je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, naveo da je mnogi "ne vole ili ne znaju šta se krije iza nje", a posebno je istakao da se u Prištini i Podgorici "pribojavaju neke srpske dominacije".
 
"Smatram da vredi razmisliti o tome i da bi bilo pametno da inicijativa "Otvoreni Balkan", ako se ispravno primeni, postane deo Berlinskog procesa i da zajedno nastave svoj rad", rekao je Bajer i dodao da je takvu poruku preneo i svojim sagovornicima u Beogradu.
 
Nadamo se, dodao je, da će se Berlinski proces nastaviti na jesen, ali ne bi trebalo da ostane na tome da se "susrećemo i viđamo na dan, dva" već da treba zahtevati konkretne rezultate.
 
Ocenio je da je od izuzetnog značaja da se prevaziđu i zamor od proširenja u EU ali i frustracija procesom pridruživanja u državama našeg regiona.
 
"Smatram i da je koncept 'pridruženog članstva', o kome se govori u nekim krugovima EU, pogrešan ako se sprovede tako da neke države 'dobiju šargarepu ali ostanu na distanci', već smatram da je bolje da, u skladu sa napretkom u evrointegracijama, dobiju priliku da i pre članstva učestvuju u radu nekih tela EU", rekao je Bajer.
 
Naglasio je da, što se tiče Srbije i Kosova, smatra da bi na kraju procesa pridruživanja moralo da se desi međusobno priznavanje, "jer drugačije nije zamislivo u EU".
  • Alex

    21.07.2022 12:21
    Manipulacija
    Raspad EU, koliko vidim ljudi masovno beže iz istočno-evropske imperije koja ima ljudski prosečan životni vek 12 godina kraći nego u EU.
  • Nezavisnost Kosova

    20.07.2022 21:08
    uslov za ulazak u EU
    Zvanicna rezolucija EU je da Srbija treba da prizna Kosovo da bi bila primljena. A onda ce posle godinu dve EU da se raspadne i Srbija je ostala bez teritorije na Kosovu. Sve ovo je doslo sa zapada kao nagrada Srbiji jer je u UN-u glasala protiv Rusije, i predala crkvu Makedoniji. Ispunjavanje bilo kojeg EU uslova ili poglavlja od sad znaci direktan rad na predaji Kosova. Sta ima nejasno? Priznanje Kosova je uslov za prijem, to znaci da od EU puta nema nista. Trebamo se okrenuti cuvanju svojih interesa, i povezivanju vojno i ekonomski sa Rusijom i Kinom da bi resili interese Srbije na Kosovu i RS.
  • Лиманац

    20.07.2022 20:39
    Косово и Метохија је Србија.
    Перфидним одвајањем Косова и Метохије од остатка Србије, немачки посланик је дао до знања да њима у Европској унији не треба целовита Србија. На тако нешто ми никада нећемо пристати, имајући у виду да је Аутономна Покрајина Косово и Метохија саставни и неодвојиви део територије Републике Србије.

    Што се санкција Русији тиче, мислим да је јасно да нико нормалан у Србији неће стати на страну оних који не поштују територијални интегритет Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.