Sve o majmunskim boginjama: Koliko slučajeva je registrovano u Srbiji, gde i koji su simptomi

U Srbiјi je do sada registrovano osam slučajeva majmunskih boginja, šest na teritoriji Beograda i dva na teritoriji Vojvodine, saznaje Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije.
Sve o majmunskim boginjama: Koliko slučajeva je registrovano u Srbiji, gde i koji su simptomi
Foto: 021.rs
Navode da je kod svih osam pacijenata reč o importovanoj infekciji, što znači da su zaraženi stigli iz inostranstva i da su se po dolasku u Srbiju razvili simptomi bolesti, prenosi Euronews Srbija.
"Svi imaju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja, sa razvojem ospe, a pacijenti su dobrog opšeg stanja. Jedan pacijent je bio u hospitalnoj izolaciji dok je ostalih sedam u kućnoj", preciziraju u Batutu.
Majmunske boginje, endemska su bolest u Africi. Međutim, od početka maja počele su da se šire globalno, a eksperti Svetske zdravstvene organizacije prenos infekcije dovode u vezu sa nekoliko rejv žurki u Evropi.
 
Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji registrovan je 17. juna. Zaraženi pacijent stigao je u Srbiju iz Nemačke i bolnički je lečen.
 
Simptomi i širenje majmunskih boginja
 
Bolest obično traje dve do četiri nedelje. Najčešći prvi simptomi su groznica, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, iscrpljenost, ali i otečeni limfni čvorovi. U drugoj fazi bolesti nastaju kožne promene. One mogu biti različite. Obično su to neprijatan svrab i osip, sa više hiljada lezija, koje podsećaju na plikove. Lezije je postepeno menjaju, te su prvo ispunjene tešnošću, potom gnojem, i konačno se pretvaraju kraste pre nego što nestanu.
 
Virus može da se širi ujedom ili ogrebotinom zaražene životinje, konzumiranjem mesa zaražene životinje, direktnim kontaktom za zaraženom osobom ili dodirom kontamirane posteljine ili odeće. Ulazi u telo preko lezija kože, respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).
 
Majmunske boginje slične su velikim boginjama (variola vera), te vakcina protiv velikih boginja štiti 85 odsto i protiv majmunskih. U Srbiji, ali i najvećem broju zemalja sveta, vakcine nema jer su velike boginje iskorenjene pre više od 40 godina, te nije bilo potrebe za njom.
 
Mnoge je zabrinula pojava ove zarazne bolesti, pa su pomislili da svetu preti nova epidemija poput korone. Lekari pojašnjavaju da epidemije većih razmera neće biti, da ovaj virus nije sklon mutacijama kao korona, jer je u pitanju DNK virus, dok je korona RNK.
 
Virusolog Ana Gligić ranije je ranije za Euronews Srbija da se virus majmunskih boginja ne može porediti sa virusom korona i da je dobra strana što se sporo prenosi. Navodi da se virus  prenosi kontaktom sa zaraženom osobom - zajedničkim peškirom, rukovanjem, seksualnim putem.
 
Evropska komisija obezbedila vakcine
 
Na evropskom kontinentu do sada je registrovano više od 7.000 slučajeva majmunskih boginja. Evropska unija naručila je u junu oko 110.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja od kompanije "Bavarijan Nordika", a 18. jula saopšteno je da su obezbedili dodatnih 54.000 doza vakcina.
 
"Zabrinuta sam zbog sve većeg broja slučajeva majmunskih boginja u EU", rekla je komesarka EU za zdravlje Stela Kirjakides.
 
Majmunske boginje, endemske su u delovima Afrike i to decenijama. Međutim, sada se šire na globanom nivou od početka maja, a eksperti Svetske zdravstvene organizacije prenos infekcije dovode u vezu sa nekoliko rejvi žurki u Evropi.
 
Bolest se širi i na američkom kontinentu. Prvi slučaj u SAD zabeležen je 18. maja, a do sada je registrovano više od 1.800 slučajeva koji pogađaju gotovo svaku saveznu državu. Stručnjaci su zabrinuti da će ako se epidemija ne obuzda, virus opstati i nastaviti da se širi i dalje.
  • DžiajDžo

    20.07.2022 20:29
    kad sam bio mali dete
    Kazli su mi, pod krevete,
    živi baba sa rogovi krivi,
    deci nikad ne daje da živi,
    pa ti veruj sada svete,
    u nauku il klevete.
    Nek izvedu groznu babu,
    da joj nadjem tačku slabu.
    Ovako se svako smije,
    toj babi iz fantazije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.