Ateisti Srbije: Porfirije pokušava da nametne veronauku kao obavezni predmet

Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da izjave patrijarha SPC Porfirija o potrebi da se promeni položaj veronauke u školama u Srbiji znači da crkva želi da nametne veronauku kao obavezni predmet.
Ateisti Srbije: Porfirije pokušava da nametne veronauku kao obavezni predmet
Foto: 021.rs
Ateisti Srbije su u saopštenju naveli da je "nezakonito nametnuti eksperiment" veronauke u školama u Srbiji doživeo "katastrofalan poraz".
"Za više od dve decenije nije sistematizovan ni plan ni program nastave, ne postoje ujednačeni udžbenici, a nastavni kadar je bukvalno sakupljan sa koca i konopca, često među ljudima koji nemaju nikakve pedagoške kvalifikacije ili ustanovljenu sposobnost rada sa decom i mladima", navedeno je.
Prema njihovim rečima, stvarnost u Srbiji je prepuna mržnje i gneva prema svima onima koji odstupaju od "nakaradnih, anahronih i patrijarhatom najgore vrste izmazanih standarda 'tradicionalnog srpskog društva'".
 
"Da je Dositej Obradović kojim slučajem danas živ, verujemo da bi se sa zgražavanjem stresao od jeze", naveli su Ateisti Srbije i dodali da je SPC "najdogmatskija i najnazadnija" organizacija u javnom prostoru Srbije, "uprkos prilično jakoj konkurenciji na tom polju".
 
"Vrh SPC je skup lakomih, koristoljubivih, banalno neetičnih ljudi, čiji dodir sa stvarnošću zastaje na poznavanju najnovijih modela mobilnih telefona i automobila. Principi savremenog društva ih niti dotiču, niti iskreno i zanimaju. Zlonamerno, kao i obično, ne bave se seksualnim zlostavljačima među sveštenicima, ali se zato bave spiskovima 'nepodobnih' direktora škola", navedeno je.
 
Apelovali su na državne institucije da zaštite decu od te vrste "bizarne prisile", koja priliči 13, a ne 21. veku.
 
"Mogu napokon, nakon svih stotina miliona evra koje su iz budžeta poklonili SPC poslednjih godina, reći da se crvena linija povlači kod umova dece, jedinog istinskog blaga svake zemlje. Zaštitite decu i obuzdajte od privilegija i zakonske nedodirljivosti obnevidelo sveštenstvo. Recite alavosti SPC već jednom 'Dosta'", poručili su Ateisti Srbije.
  • afac

    25.07.2022 10:21
    hehe
    udruženje ateista pa vrh , jel su nevladina organizacija haha! zamisli ovo , ne veruješ u crkvu , pa se učlaniš u udruženje hahahahaha!
  • moje

    24.07.2022 19:34
    Crkva
    @Smesno---Ta stara Crkva je pobila sve protivnike i na silu uvela hriscanstvo.Ljudi su umali svoje verovanje pre pojave crkve, nisu ih se dobrovoljno odrekli....Taista Crkva jepoklanjala Caru basnaslovno bogatstvo sakupljeno u crkvama .Prethodno je Car doneo naredbu o obavezi gradjana da posecuju crkvu.....To je istina (fakti).....Ta ista crkva je mirodjija u svakom ratu , mnogi od kojih su pokrenuti po njenom nalogu....Ta ista crkva , da boga ima stvarno, bi zvrjala praznih crkava, ....ta ista crkva gradi velelepne skupe preskupe crkve dok narod gladuje,...
  • Trt

    24.07.2022 16:22
    @Мирко

    Škole jesu ISKLJUČIVO ateističke. Za sve vaše gluposti koje nemaju veze s naukom imate crkvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija