Ministarstvo prihvatilo inicijativu: Učenici će obilaziti mesta ratnih stradanja

Ministarstvo prosvete će preduzeti korake da realizuje inicijativu Muzeja žrtava genocida, rekao je ministar Branko Ružić.
Ministarstvo prihvatilo inicijativu: Učenici će obilaziti mesta ratnih stradanja
Foto: Pixabay
Ružuć je dodao da lično podržava ideju da učenici obilaze mesta ratnih stradanja u Srbiji, regionu i inostranstvu, jer će se, kaže, tako doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.
Ružić je u pisanoj izjavi za Tanjug rekao da učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH.
"Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija", poručio je Ružić, navodi Ministarstvo.
 
Muzej žrtava genocida uputio je incijativu Ministarstvu prosvete da se obilasci mesta ratnih stradanja kako u zemlji, regionu tako i u inostranstvu, uvrste u obavezne programe rekreativnih nastava, studijskih putovanja i ekskurzija osnovnih i srednjih škola.
 
Direktor Muzeja Dejan Ristić ministru prosvete je uz inicijativu predložio i spisak lokacija u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj i Norveškoj koje bi đaci trebalo da posete. Spisak uključuje lokalitete od Terazija, Šapca, Bihaća, Tjentišta, sela Doli, Jasenovca i Mirogoja, preko kuće Ane Frank, logora Aušvic-Birkenau, Mathauzen do Polarnog kruga.
 
U Muzeju smatraju da bi se na taj način kod učenika i studenata doprinelo stvaranju saosećanja prema žrtvama, a nastavnici istorije bi dodatno nadogradili svoje znanje.
  • es

    21.07.2022 12:42
    @deda
    Srebrenica
    U okolini Srebrenice su stradali i Bosnjaci i Srbi, i da je politicarima u interesu mir, obilazili bi Bosnjaci mesta stratista Srba, a Srbi Bosnjaka,medjutim nacionalistickim vlastima koje kontrolisu sud BIH ne zeli ni da uradi najmanji korak koji bi vodio ka pomirenju a to je procesuiranje zlocina nad Srbima u celoj BIH,pa i u Srebrenici.
  • Poentilista

    21.07.2022 09:39
    Bilo bi fer da isto tako odvedu decu na mesta na kojima su stradali neki zbog toga sto nisu bili srbi. Osim ako je poenta nesto drugo
  • 3OPAH

    21.07.2022 09:35
    Svest o zločinama se efektnije podiže kada se vidi šta su uradili pripadnici tvoga naroda nego kada se vidi šta su radili tvome narodu. Naravno da zločine nad sopstvenim narodom ne treba zaboraviti ali sadašnjoj vlasti oni očigledno služe samo za jeftine poene. Jer da nije tako, ne bi dozvolila da spomen park u Kraljevu nema prostoriju sa pratećom izložbom, da se trava ne kosi, spomenici ne održavaju, krave pasu po parku a 14. oktobra se obeležava samo uz crkvene obrede (a ranije je bio program na koji su sva deca iz svih škola morala da idu). Tako da ovaj plan ministarstva služi samo za dalje stvaranje malih mrzitelja komšija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.