FOTO: Pogledajte šta će vas sve pitati na popisu u oktobru

Popis stanovništva koji će se održati od 1. do 31. oktobra prvi put će biti elektronski, što znači da će odgovori na upitnike biti unošeni u kompjutere.
FOTO: Pogledajte šta će vas sve pitati na popisu u oktobru
Foto: Pixabay
Na popisu će biti angažovano oko 15.000 popisivača i 2.200 instruktora.
Preliminarni rezlutati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024.
Popisivači će imati dva upitnika sa pitanjima. Jedan se odnosi na članove domaćinstva, a drugi na domaćinstvo i stan, odnosno zgradu.
 
 
Upitnike možete preuzeti OVDE i OVDE.
 
Popis će obuhvatiti i Srbe u dijaspori
 
Popis će obuhvatiti i državljane Srbije koji žive u dijaspori, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.
 
Popis državljana Srbije u dijaspori obaviće se ili preko srodnika koji žive u Srbiji, ili putem upitnika na posebnoj internet stranici.
 
"Postoji opcija da se srodnici koji žive u Srbiji pitaju ko je od njihovih članova odsutan iz zemlje, bilo da je to u trajanju od godinu dana ili duže. Ako osobe nemaju srodnike u Srbiji, postojaće posebna internet stranica sa upitnikom, u kojoj će svi koji žive van Srbije moći da unose svoje podatke", pojasnio je Kovačević za Tanjug.
 
Popis stanovništva, kao ni prošli put, neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije, rekao je Kovačević.
 
Troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku, deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije. 
 
Koji su uslovi da neko bude popisivač?
 
Od petka, 22. jula svi zainteresovani moći će da se prijave kao kandidati za popisivače.
 
Mladen Veličković iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je da će prijava za popisivače biti otvorena do 5. avgusta, a da je u planu da se angažuje 15.000 popisivača.
 
"Uslovi su da kandidat bude punoletan, srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište u Srbiji, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak", precizirao je Veličković.
 
Zainteresovani kandidati moći će da se prijave elektronskim putem, preko sajta RZS-a i istakao da će se proveravati istinitost onoga što je napisano u prijavi, kao i dokumentacija koju su podneli.
 
"Glavni kriterijumi prilikom odabira kandidata biće radni status, stručna sprema i provera poznavanja rada na računaru", kazao je Veličković.
 
Veličković je naveo i da se popisivanje vrši terenskim metodom, te da će popisivači koristiti laptopove, zbog čega je važno da poznaju rad na računaru i da u mestu prebivališta imaju internet, jer se podaci iz računara šalju na servere Zavoda.
  • Benjamin

    25.09.2022 00:39
    О ПОПИСУ
    Кад ми се на вратима појави пописивач или пописивачи рећи ћу им
    Могу да вас пустим само ако ставите маске и покажете ми
    ПОТВРДУ О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОВИДА НЕ СТАРИЈУ ОД 48 ЧАСОВА!
    АКо то немају ЗАЛУПИМ ИМ ВРАТА
    ХВАЛА ЛЕПО ДОВИЂЕЊА!!
    ДА ВИДЕ ШТА ЈЕ ЈЕ МАЛТРЕТМАН ЗБОГ КОВИД ТЕРОРА
    КОЈИ СУ НАД НАМА СПРОВОДИЛИ !!
    НИ У ЦРКВУ НИСАМ МОГАО ДА УЂЕМ БЕЗ КОВИД ПОТВРДЕ !! !
    БАГРА !!
  • Jelisaveta

    02.09.2022 11:01
    Popis 2022
    Nešto mi ovaj popis lice na onu socijalnu kartu što je usvojena u Martu ove godine ,sve pase !
    Ako je popis stanovnista zna se šta se pita. IME PREZIME GDE ZIVIS I NACIONALNOS ! Prem da sve imaju u JMB kao I porezno,
    A ova pitanja su više privatna ...jel šta nekog nekog interesuje kada prelazi ko granici ako carinik skenira pasos I dobije platu za to itd
  • Vojko Fau

    21.07.2022 17:42
    Moj tetejac
    Nemam im više što reć...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.