Ustavni sud se oglasio, Siniši Malom se vraća doktorat?

Visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može "oduzimati zvanja", ocenio je Ustavni sud.
Ustavni sud se oglasio, Siniši Malom se vraća doktorat?
Foto: 021.rs
Tako piše list Politika, pozivajući se na odluku suda objavljenu 14. jula u Službenom glasniku.
Odredba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesinalne etike Univerziteta u Beogradu - nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, odlučio je Ustavni sud, piše današnja Politika.
Ocenjeni su kao neustavni i stavovi odredbe Statuta Unverziteta u Beogradu kojom se utvrđuje "opšti preduslov u pogledu neosuđivanosti za infamna krivična dela i povredu Kodeksa".
 
Način prestanka radnog odnosa predviđen je Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o radu, pa je stoga nezakonita odredba člana 8 i 8-a Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.
 
Ustavni sud je naveo da je javna osuda, kao jedna od mera za povredu Kodeksa, iz osporenog pravilnika, pretvorena u pravni osnov za gubitak stečenog naučnog naziva doktora nauka.
 
Jednostavnije rečeno, nijedna etička mera, pa ni javna osuda ne može se, protivno Ustavu i zakonu, pretvoriti u radno-pravnu sankciju, što je upravo ovim pravilnikom, kao podzakonskim aktom, predviđeno, piše Politika, između ostalog, u podužem tekstu o toj odluci.
 
Pojedini mediji na svojim sajtovima preneli su informaciju o odluci Ustavnog suda, uz ocenu da to "znači da bi ministru finansija Siniši Malom trebalo da bude vraćen doktorat".
  • Pađenski

    21.03.2023 13:44
    A on...
    ...Na doktorat već i zaboravio...
  • Zoran

    21.07.2022 21:56
    I ja ću kupiti diplomu
    Sada je vreme da se nabavi diploma, jer niko ne može da je oduzme. Biću akademik kako je krenulo.
  • Toma Diploma

    21.07.2022 18:27
    Toma Diploma
    Toma Diploma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.