Na snagu stupila odluka o vantelesnoj oplodnji - granica pomerena na 45 godina

Objavljivanjem izmenjenog pravilnika u Službenom glasniku, na snagu je stupila odluka da se vantelesna oplodnja o trošku države omogući ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao do sada.
Na snagu stupila odluka o vantelesnoj oplodnji - granica pomerena na 45 godina
Foto: Pixabay

Direktorka sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite RFZO dr Mirjana Uzunović Mako navela je da će se novim pravilnikom, kojim je pomerena starosna granica, povecati broj parova koji ulaze u postupak vantelesne oplodnje.

Ona pojašnjava da će svim ženama koje su napunile 45 godina u periodu od donošenja pravilnika, 27. maja, do njegovog stupanja na snagu, 21. jula, biti omogućeno da uđu u postupak vantelesne oplodnje.

Takođe, to će biti omogućeno i ženama koje u narednih 30 dana, odnosno do 20. avgusta, napune 45 godina, ukoliko prikupe dokumentaciju i do 31. oktobra izađu na Komisiju za vantelesnu oplodnju.
 
Mako navodi i da je prošle godine, o trošku RFZO-a, kroz postupak vantelesne oplodnje prošlo 7.200 žena, a ove godine, do sada, oko 4.500 žena, što je za 600 više u odnosu na isti period prošle godine.
 
"Ove godine smo u februaru proširili pravo i dali neograničeni broj stimulisanih pokušaja, kao i da prvo dete koje je dobijeno u procesu vantelesne oplodnje može i kod sekundarnog steriliteta takođe ići na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", rekla je Mako.
 
Dodala je i da muškarci sa azospermijom, ukoliko imaju dobar zamrznut materijal, mogu ući u proces vantelesne oplodnje.
 
Objašnjavajući proceduru za parove koji žele na vantelesnu oplodnju, Mako ističe da se prvo mora pribaviti odgovarajuća dokumentacija, odnosno obaviti analize koje imaju rok važenja, i pribaviti uputi - žene od izabranog lekara ginekologa, a muškarci od lekara opšte prakse.
 
Sve potrebne informacije za žene koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje, mogu se naći na sajtu RFZO, gde se nalaze novo uputstvo i instrukcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.