Dva helikoptera MUP-a pomažu u gašenju požara u Sloveniji

Dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pomažu u gašenju požara u Sloveniji, a danas su u 116 naleta bacili 150 tona vode.
Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera tokom jučerašnjeg dana su 12 sati učestvovali na gašenju požara koji je zahvatio oko 2.000 hektara šume na Renškom vrhu, dok su danas angažovani na gašenju požara na Gori Trstelj.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, ministar Aleksandar Vulin je sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovenije Tatjanom Bobnar i ministrom odbrane Marjanom Šarecom obišao pripadnike srpske policije i istakao da su slovenačkim kolegama na raspolaganju dva helikoptera sa potpunom opremom, posadama i vatrogascima iz Sektora za vanredne situacije.

"Nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom kakav je trenutni požar u Sloveniji. To može da se desi bilo kome i u tom trenutku svako od nas treba i može da očekuje pomoć od onoga ko može da obezbedi odgovarajuća sredstva", rekao je Vulin.
 
Naveo je da Srbija ima pet helikoptera opremljenih vedrima, dovoljan broj posada i očekuje da će ovoga leta dobiti naručene ruske kamove, specijalne vatrogasne helikoptere za gašenje požara.
 
Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec zahvalio se Srbiji na pomoći istakavši da zemlje u regionu treba uvek da se pomažu i da je Slovenija pomagala Srbiju kada su bile velike poplave, kao i Makedoniji prošle godine kada su tu zemlju zahvatili požari.
 
"Međusobna pomoć zemalja u regionu nije novina. Mi smo tu i politika je tu da pomaže ljudima i mi se bez obzira na granice moramo međusobno pomagati, jer smo svedoci klimatskih promena i nesreća koje su sve teže i koje ne poznaju granice. Verujem da ćemo i ovaj požar zajedničkim snagama ugasiti", rekao je Šarec.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.