Hil: Srbija mora da se okrene Zapadu, nema drugih opcija

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi u Srbiji voleo da vidi prozapadno orijentisanu Vladu i ministre koji veruju u strateške pravce za koje su, kako veruje, Srbi glasali.
Hil: Srbija mora da se okrene Zapadu, nema drugih opcija
Foto: FoNet (Milica Vučković)
"To bih voleo da vidim, a razumem da je sastavljati vladu komplikovano. Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao predloge, puno puta bi se ispostavilo da sam grešio. Ne govorim vladama koga da stave na koje pozicije", rekao je Hil za današnji Blic.
Kako je dodao, živimo u važnim i kritičnim vremenima, i biće neophodno da se donose mnoge bitne odluke, poput onih o energentima.
"Voleo bih da vidim vladu koja je sposobna za prevazilaženje tih izazova i koja želi da krene ka Zapadu. Veoma je jasno da su ljudi u Srbiji to izabrali", naveo je Hil.
 
Na konstataciju da su "SAD jedna od moćnih kuhinja u kojoj se kuva" izbor novih ministara, da se mešaju i utiču na budući izgled vlade, on je odgovorio da je "teško kuvati u tuđoj kuhinji".
 
"Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuvano. Trudim se da se klonim tuđih kuhinja. Ne mešam se u izbor vlada, ja predstavljam SAD. Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade. Poslednji put kada sam proveravao pasoš prilično jasno je pisalo da sam iz SAD", rekao je Hil.
 
Na pitanje koliko se kriza u Ukrajini odražava na odnose Srbije i SAD, on je odgovorio da misli da to "otvara izazove, ali i mogućnosti, kao što to sve krize i rade".
 
"Što se tiče izazova, znam da se mnogi Srbi osećaju kao da su se našli u tesnacu, ali mislim i da je, što se tiče mnogih Srba, to odlučeno i da misle da Srbija mora da se okrene Zapadu. Srbija i mora da se okrene Zapadu, drugih opcija više nema", rekao je Hil.
  • Њ

    26.07.2022 12:14
    @Ш - Sunce se radja na istoku.

    Zemlja se okreće oko Sunca i to je činjenica.
    Ali Ш je slika i prilika današnje Srbije - ne želi činjenice nego ruske bajke i srpske hajdučke priče. Zar ti nije dosadilo da ti hajduci otimaju? Savamala, oteta privatna imovina dok policija ne dolazi. GUP, otet Ribarac i šumica od svih građana Novog Sada i gradi se novi lipov gaj za odabrane. Jel ti treba još neki primer?
  • Voz je otisao vec

    25.07.2022 20:41
    Sa budalama se ne vredi raspravljati ali ovde nisu budale nego strani placenici koji drze Srbiju u mraku zbog licne koristi. Jel ne vidite da su nam najveci neprijatelji ovde to su oni koji otimaju ljudima stanove koji betoniraju parkove koji unistavaju buducnost nase dece!
  • Zapad od zapada

    25.07.2022 12:35
    Kad pogledas kartu sveta Rusija je na zapadu te karte i zapadno od Amerike. Tako da ima 2 zapada. Nemamo gde, moramo se konsultovati sa svima jer realno i jedni i drugi imaju nuklearno oruzije i podjednake su snage. U danasnje vreme Srbija ne sme da se zamera nikom ko ima nuklearno oruzije, ne sme takvim drzavama da uvodi sankcije bez referenduma. Jer takvim drzavama guranje prsta u oko sankcijama nije samo pitanje prestanka neutralnosti, vec je to i pitanje opasnosti. Iz tog razloga, od danas Srbija treba da donese ustavom zakon kojim uvodjenje sankcija nuklearnoj sili moze samo referendumom, iz razloga jer je to opasnost, i gradjani moraju da se na referendumu izjasne za tako opasnu odluku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija