Popović: Malom država vraća doktorat i time urušava autonomiju univerziteta

Doskorašnja rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović očekuje da će se Upravni sud, kojem se obratio Siniša Mali nakon što mu je osporen doktorat, pozvati na odluku Ustavnog suda.
Popović očekuje da će ishod biti povoljan za Malog, čime će, prema njenim rečima, biti urušena autonomija univerziteta.
"Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti", rekla je za list Danas Popović.
Mali se obratio Upravnom sudu tražeći poništenje rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, kao i poništenje odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka.
 
Popović, u čijem je mandatu poništen doktorat Malog, istakla je da je "plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa", napominjući da BU ne bi trebalo da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka.
 
Na konstataciju da u proteklih šest godina, sve do obraćanja Siniše Malog Ustavnom sudu, niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ona je rekla da je "posebno zanimljivo" da to pitanje nije pokrenuto ranije.
 
"Ako je zaista prioritet naše zemlje obrazovanje i društvo zasnovano na znanju, onda je neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih, a ne slabiti ih", nagalasila je Popović.
 
Ustavni sud je pre nekoliko dana odlučio da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može "oduzimati zvanja".
 
Odlukom Ustavnog suda odreba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesinalne etike Unveziteta u Beogradu, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. 
  • Tica

    25.07.2022 20:38
    Urusava akademiju univerziteta i sporni prijem docenta na ftn koji ce hitro postati redovni profesor ubrzanim tempom mimo svih pravila.
  • Igi

    25.07.2022 13:53
    Posle Tomine kupljene diplome, tadasnjeg predsednika drzave, sve skole su besmislene.
  • aleksandar

    25.07.2022 12:48
    najbolji
    su zgubidani kojima sve smeta u Srbiji , a ne znaju pertle vezati , žive kod mame i tate , privatni fakultet ganjaju hahaha! otreznite se jadnici , prihvatite realnost Srbija nikad jača nije bila ! živela Srbija !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.