"Ogučiti", "roleksovati", "nabudžiti" - žene kao seksualni objekti u popularnim pesmama

"Ogučiti", "roleksovati" i "nabudžiti", samo su neki od glagola koji se pominju u muzici popularnoj kod mladih u Srbiji, a u takvim tekstovima otvoreno se veliča mizoginija.
"Ogučiti", "roleksovati", "nabudžiti" - žene kao seksualni objekti u popularnim pesmama
Foto: Pixabay
Kako piše portal VOICE, u takvim tekstovima žena postaje seksualni objekat i poziva se na nasilje nad ženama.
Navedeni glagoli glavne su karakteristike pesme "Oguccio sam je" koju izvode Relja, Eevke i 8nula8, koja ima više od deset miliona pregleda na Jutjubu.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da je ponašanje puno stereotipa i patrijarhalnih vrednosti i dalje prisutno u svakodnevici Srbije, oslikava se i u kulturi i teško ga je iskoreniti.
 
"Ovo je strašno i nedopustivo", kazala je poverenica kada je čula pesmu "Oguccio sam je".
 
"Nažalost, mi nemamo službu koja bi 24 sata pratila sve ono što se na mrežama dešava, a ovo je mnogo više od rada i reakcije jedne institucije. Veoma smo raspoloženi da budemo deo rešenja, ali ne možemo sami. Ovo zahteva nove kapacitete, sredstva, znanja i veštine kao i novi digitalni društveni konsenzus. Mi kao društvo nismo ni u realnom životu otklonili sve stereotipe i predrasude i to se, naravno, prelilo i na društvene mreže", kazala je Janković.
 
Psihološkinja Jovana Ćojder ocenila je da je u konkretnom slučaju koji je samo jedan od mnogih, prisutna diskriminacija, dok je psihološkinja Vedrana Mirković ocenila da tekstovi danas popularnih pesama samo odražavaju vrednosni sistem društva.
 
"Ovo je znak da su vrednosti otišle u strane neadekvatnih odnosa među ljudima, odnosa gde postoji onaj koji je moćan (finansijski, statusno) najčešće muškarac, i onaj koji je potčinjen, zavisan, najčešće žena", kazala je Mirković.
 
Sociološkinja, aktivistkinja i programska menadžerka Centra E8 koji osnažuje mlade Jana Šarić ocenila je da reči ovakvih pesama u velikoj meri formiraju mišljenje i ponašanje mladih.
 
"U ovakvim tekstovima žena nije svesno, odraslo, nezavisno biće, nije čak ni osoba. Ona je objekat nad kojim se demonstrira moć. Devojke i devojčice koje čuju ovakav tekst lako mogu da pomisle da je njihova uloga da budu trofej ili instrument nečijeg zadovoljstva", navela je ona.
 
Šarić je dodala da takvi tekstovi predstavljaju žene kao statusne simbole i ne doprinose nikakvom progresu, buntu, već pripremaju mlade za reprodukciju statusa kvo i oduzimaju im potencijal za pokretanje društvenih promena.
  • Voja

    27.07.2022 09:31
    Voja
    Postali smo najvece,dno nemorala,kriminala...Srbija kada kazes u Evropi zna se na sta se misli! Nista dobro i pozitivno!!! Dodju drugorazredni stranci,istresu se za 1000,2000 eura i paljba!!! Kako smo tako propali...zalosno i tragicno zaista!!!
  • m678

    27.07.2022 00:54
    O svemu ovome i jos gorim stvarima se peva i na engleskom,ali se toj muzici divite... Sve je to isti tres koji domaci pokondirenjaci pokusavaju bezuspesno da iskopiraju,pa kad to cujete na srpskom-krindž. Jos jadnije je to sto kod nas nema talentovanih producenata i muzicara koji bi mogli da se svide i inostranoj publici,pogledajte Rumuniju npr.kakva je njihova muzicka scena. Sve u svemu ovde vlada totalni neukus.
  • Marko

    26.07.2022 14:24
    Marko
    Kao sto jedan napisa sve iz porodice,dolazi!!! U ovo potrosacko vreme,ono sto nije normalno postaloje normalno! Mozda stosmo jos mladi Kapitalizam jer na zapadu se zna cemu sluze,takve mlade devojke! Prosecna Srpska porodica je siromasna u nekim kreditima,stan do 60m2,roditelji od briga nemogu deci sve njihove zelje,ispuniti! Putem medija se plasira,neki jeftin luksuz koji omladina guta,drustvo je isto bitno,gleda se garderoba,novac,prerano stupanje u seksualne odnose,obrazovanje se zanemaruje u vecini slucajeva jer se zna da od toga nema,zarade,alkohol u kuci i medju drustvom je normalana pojava sa cigaretama i sedativima! Sa druge strane,imamo deo ljudi koji su 90-ih i kasnije bili,kriminilizovani i cesto na dugim robijama,koji su se preparirali u kontravezna bisnismene! Oni i njihova deca sada,diktiraju stil zivota i sav taj lazni glamuru,cesto troseci tudji novac! Jos ovo siromastvo u svakom smislu i ludilo...u tom haosu,mlada devojka upadne u tu zamku iz koje se tesko izlazi bez,posledica! Onda dolazi brendirana,garderoba veoma cesto valsifikovana,parfemi,neki fals nakit,sminka,pokloni,izlasci,restorani koji se obavezno kace na drustvenim mrezama,droga,seks sa "deckom" pa sa vise,momaka i onda pocinje,placanje za te usluge koje zna biti cesto mucno ali 100,200,500 evra to nekako,ublazi! Navikniti na sve to,cesto se organizovano ide na neke destinacije poput dubajija ali dabi,devojka dosla do tog,nivoa mora valjano izuciti taj zanat i poradi na svom,izgledu!!! S. R 21vek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.