Preminuo Branko Cvejić, čuveni Bane Bumbar

Poznati pozorišni i televizijski glumac Branko Cvejić, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, preminuo je u 76. godini.
Branko Cvejić je rođen u Beogradu 25. avgusta 1946. godine. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik).
Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.
 
Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama. Popularnost je stekao ulogom Baneta Bumbara u televizijskoj seriji "Grlom u jagode".
 
"Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, napravivši dovršen stilski preokret kojim je najavljeni dah modernosti iz prethodne decenije konačno postao dominantnim scenskim izrazom u skladu sa duhom epohe i kretanjima u scenskim umetnostima u svetu. Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, "Grlom u jagode", autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen. Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije", saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.
Datum i vreme komemoracije, koja će se održati u JDP, biće naknadno saopšteni.
 
  • Danko, Osijek

    27.07.2022 15:42
    Dragi susjedi, ova vijest me je bas pogodila.
    Ode jos jedan vrhunski glumac iz bivse ex sfrj. Ne samo odlican glumac vec i jako pozitivna licnost, imao je ozracje velikog covjeka i snaznog karaktera. Bio je izraziti antinacionalista.
    A sto reci za "Grlom u jagode", po meni jednu od najboljih serija u to vrijeme koju sam vise puta gledao.
    Žao mi je zbog Vašeg velikog gubitka.
    Obitelji i prijateljima iskazujem najdublju sucut.
    Pocivao u Miru Bozijem.

  • nema

    27.07.2022 09:54
    Sve je više Mikija, a sve manje Bumbara.
  • VladaN

    27.07.2022 09:05
    @Tanja
    Nemaju, jedino im "minusi" upotpunjuju njihove isprazne i mizerne živote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.