Pešić: Jedini pravi naslednici antiratnih ideja su Žene u crnom, LDP izdao građanske ideje

Jedini naslednici antiratnih ideja i nemirenja sa zločinima danas su samo Žene u crnom, dok je LDP, kao poslednja stranka koja je zagovarala građanske ideje Druge Srbije, praktično izdala te ideje.
To je za Danas rekla sociološkinja Vesna Pešić.
Kaže i da rukopis te Druge Srbije i dalje živi kroz pisanje Peščanika i podseća da građani nikada nisu predstavljali neku veliku silu. Okupljali su se najpre u Građanskom savezu Srbije (GSS), čija je predsednica nekoliko puta zaredom bila Vesna Pešić, a potom i Goran Svilanović.
Odlaskom Vesne Pešić za ambasadorku u Meksiko i Svilanovića za šefa diplomatije, GSS je polagano nestajao, a članovi su se rasuli po nekim drugim strankama i pokretima. Dobar deo je prešao u Demokratsku stranku, a drugi u LDP.
 
Pešić i danas misli da je "Čeda Jovanović, lider LDP, bio projekat Bebe Popovića, iako je dugo pokušavao da se nakači na ideju građanske Srbije".
 
"Naposletku, Jovanović izdao čitavu građansku stvar i prišao Vučiću", ukazala je Pešić i napomenula da je uz lidera LDP "ostala Latinka Perović koja nije nikada ništa progovorila protiv njega".
 
"U pravu je Bora Ćosić kada kaže da je Druga Srbija, nastala u Beogradskom krugu nezavisnih intektualaca, umrla sa Radetom Konstantinovićem, Srđom Popovićem, Borkom Pavićević, Nebojšom Popovim, Lazarom Stojanovićem", zaključila je Pešić. 
  • Мунгос

    27.07.2022 14:15
    Друга Србија, настала у Београдском кругу „независних“ интелектуалаца, умрла је врло брзо, као недоношче.
    Али је учинила велику ствар, што је оставила праву научну дефиницију издајника. У изразу Другосрбијанац, свако ко то чује, зна о каквој се врсти интелектуалца ради.
    После смо у градацији израза „другосрбијанац“ добили још јаснији израз, то је „аутошовиниста“.
  • Novosadjanka

    27.07.2022 13:04
    Neka mi neko objasni
    Šta su to građanske ideje? Cela Srbija živi u Beogradu i Novom Sadu, kakva je to građanska Srbija a kakva seljačka?
  • Драган

    27.07.2022 11:21
    Тако
    Нестале су зато што су то домаћи издајници, након што су се и код заблуделог дела Срба развејале илузије о западним "рајевима". Тако пролазе домаћи издајници у Србији, и тако и треба да прођу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija