Bivši pripadnik MUP-a: Vlast bolji odnos ima sa kriminalcima nego sa poštenim policajcima

Bivši član radne grupe MUP-a za sporne privatizacije Siniša Janković ocenio je da "sadašnja vlast ima bolji odnos sa kriminalcima nego sa poštenim i dobrim policajcima".
Bivši pripadnik MUP-a: Vlast bolji odnos ima sa kriminalcima nego sa poštenim policajcima
Foto: 021.rs
Janković zaključuje da to govori i da je vlast kriminalizovana.
"Kada smo došli do tajkuna bliskih novoj vlasti, neke istrage su zaustavljene, neke usporene, a neke su nastavljene, ali nisu okončane podnošenjem krivičnih prijava, već su zadržane", rekao Janković, koji je najduži deo radnog veka bio angažovan na otkrivanju privrednog kriminala u Policijskoj upravi u Pančevu.
Govoreći o rasformiranju Radne grupe, on je za novi broj nedeljnika NIN, rekao da je "iskorišćena, tačnije zloupotrebljena za dizanje rejtinga Srpske napredne stranke (SNS) koja je na vanrednim izborima 2014. osvojila apsolutnu vlast".
 
Kako je naveo, "posle toga im više nismo bili potrebni, zapravo u smislu stvarne borbe protiv političke korupcije i organizovanog finansijskog kriminala, počeli smo da smetamo".
 
"Zloupotrebljena politička moć postala je gospodar situacije, a mi smo morali da budemo eliminisani. Sve to me navelo da nekoliko godina radim na tekstu koji je objavljen pod naslovom 'Oči u oči sa političkom korupcijom'", rekao je Janković.
 
Kako je naveo, "Vučić je i tada bio najmoćniji čovek u zemlji, iako na nižem nivou vlasti, a njegova uloga je bila u skladu sa njegovom moći".
 
"Sa mesta šefa Biroa (za koordinaciju službi bezbednosti) crpeo je najpoverljivije informacije, ne samo o spornim privatizacijama, nego i o svim bezbednosno interesantnim licima. Iako mu je bio formalno pretpostavljeni, tadašnji premijer Ivica Dačić ni izbliza nije imao moć kao Vučić. A taj odnos se ubrzo još drastičnije promenio, naravno na štetu Dačića, a u korist Vučića", rekao je Janković.
 
Na pitanje o iskustvu iz Pančeva, o ulozi poverenika za Južnobanatski okrug SNS Branka Malovića i Andreja Vučića, on je naveo da bi bilo "naivno misliti da ljudi koji imaju moć poput Malovića i Andreja Vučića ne žele da imaju uticaj na ključne karike moći - policiju i pravosuđe".
 
"Pa, sve i da oni to ne žele, taj uticaj ostvaruje se snagom njihove stvarne ili pretpostavljene moći. Posebno se u policiji uvek vodilo računa šta će da misle oni koji imaju realnu moć", objasnio je Janković.
  • Too-pan

    28.07.2022 23:41
    @Sladjan PA
    Znam da su žuti krivi za sve ali da ipak ponovim pošto ne znam da li ste pročitali do kraja ili da li ste razumeli šta kažem:
    Vaša rečenica ne negira ništa od navedenog u tekstu.
  • igor_t

    28.07.2022 11:32
    Лиманац
    Живео igor_t!

    Hvala, hvala
  • /

    28.07.2022 11:22
    /
    ovo prica svaki stariji policajac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija