Koalicija za slobodu medija: Odluka REM-a uvreda za zdrav razum

Koalicija za slobodu medija je odluku o ponovnoj dodeli nacionalne frekvencije televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva ocenila kao uvredu za zdrav razum.
To je i pokazatelj selektivne primene zakona, gde pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
 
Odluka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da Pink, Hepi, B92 i Prva ponovo dobiju dozvole je najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom propadanju društva, a umesto medijskog pluralizma dobili smo nastavak medijskog mraka, navodi se u saopštenju.
Ukazuje se da izveštaji REM iz godine u godinu pokazuju da nijedna od tih televizija nije ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge, kao i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge, u kojoj je pružalac u obavezi da u svom programu ima informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji program, kao i program za maloletnike.
 
"Samo tokom 2020. godine te četiri televizije više od 12.000 puta su prekršile Zakon o oglašavanju, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja, ali izgleda da ništa od toga nije uzeto u obzir prilikom odlučivanja", naveli su iz Koalicije.
Dodaje se da nisu uzeti u obzir ni kriterijumi za odlučivanje propisani Pravilnikom, prema kojima je REM morao da proceni da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde i u kojoj meri je poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola.
 
"Jasno je da je REM prekršio ove odredbe, što se donekle i očekivalo, s obzirom da je predsednica Saveta REM Olivera Zekić ranije rekla da je u pitanju novi konkurs i da svi imaju iste startne pozicije", stoji u saopštenju.
 
Članovi Koalicije su: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Fondacija "Slavko Ćuruvija".
 
Birodi: REM nagradio televizije koje su deo industrije populizma
 
Biro za društvena istraživanja (Birodi) ocenio je da su televizije kojima je Regulatorno telo za elektronske medije ponovo dodelilo nacionalne frekvencije zapravo dobile "nagradu za ono što su u proteklih osam godina bili šrafovi u industriji populizma".
 
U saopštenju je navedeno da "izveštaji ODIHR i Saveta za borbu protiv korupcije, analize Birodija, nalazi Službe za nadzor, ali i analiza samog REM, nisu bili dovoljni Savetu REM da donese odluku koja će televizije Pink, Hepi, B92 i Prva staviti na klupu za kandidate za petu frekvenciju".
 
Iz Birodija su istakli da treba uzeti u obzir i da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristio svoje medijske nastupe da, suprotno svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, javno omalovažava i etiketira neke od učesnika konkursa.
 
"To je za posledicu moglo da ima uticaj na članove Saveta REM, koji su izabrani od skupštinske većine čiji je on predsednik partije", naveo je Birodi.
 
Birodi je dodao da je odluku o dodeli nacionalnih frekvencija donelo telo koje od 2014. godine radi u nezakonitom stanju, jer svoje interne akte nije usaglasilo sa aktuelnim Zakonom o elektronskim medijima po članu 115 u roku od 90 dana.
  • Blago nama

    30.07.2022 12:09
    Odluka rem-a je ocekivana... sad smo se kao iznenadili... zasto bi menjali nesto sto im radi odlican posao?
  • NKVD

    30.07.2022 10:20
    Zgrazavaju se zato sto otvoreno pronato mediji nemaju nacionalnu frekvenciju???? Neverovatna drskost, mislite bolje na to da se okolnosti u svetu strahovito brzo menjaju i da je u buducnosti svasta moguce.
  • Miki

    30.07.2022 08:33
    Obična
    Obična režimska banda u REM-u (većina). Sram da ih bude, ali svi će jednom odgovarati koji nisu savesno obavljali svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.