Borba za potpredsednike skupštine: Zašto je funkcija sa ne tako mnogo ovlašćenja tako atraktivna?

Ko će u Skupštini Srbije sedeti tik uz predsednika i procenjivati da li je vreme da se onima sa druge strane sale isključi mikrofon, budući narodni poslanici već dva dana ne mogu da se dogovore.
Borba za potpredsednike skupštine: Zašto je funkcija sa ne tako mnogo ovlašćenja tako atraktivna?
Foto: 021.rs
Srpskoj naprednoj stranci sigurno sleduje jedno potpredsedničko mesto. Sledeće bi trebalo da zauzme SPS, prenosi N1.
 
"Kao druga po snazi, SPS će imati svakako predlog za potpredsedničko mesto. Nismo razgovarali o personalnim rešenjima unutar stranke", rekao je Đorđe Milićević iz SPS-a.
Vlast svoje kandidate za sada ne otkriva, dok bi iz redova opozicije to mogli biti Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Božidar Delić iz koalicije Nada. 
 
Predlog vladajuće stranke bio je da jedno mesto dobije i Savez vojvođanskih Mađara. Ispostavilo se da ovom spisku tu nije kraj. Trideset pet opozicionih poslanika zatražilo je mesto i za svog kandidata – Zorana Lutovca (DS).
"Vrlo je jasan poslovnik, najmanje 30 poslanika mora predložiti, kandidovati nekoga, ovo je jedini predlog koji dolazi sa konkretnim brojem poslanika", rekao je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.
 
Ukoliko vlast pristane, a Lutovac bude izglasan, bio bi šesti potpredsednik Skupštine. I tu, moguće je, nije kraj, jer se drugog dana sastanka tražilo i sedmo mesto. 
 
Zašto je funkcija, sa ne tako mnogo ovlašćenja, opoziciji odjednom postala tako atraktivna? Zato što se sa tog mesta, zapravo, odlučuje šta će građani u skupštinskoj raspravi čuti.
 
"Mi smo se suočavali sa činjenicom da se opozicioni predlozi nisu mogli čuti, jer nisu bili uključivani u skupštinsku agendu", objasnila je za N1 Tamara Branković iz Crte.
 
I nije to, podseća istraživačica Crte, bila jedina opstrukcija rada parlamenta u prethodnim sazivima.
 
"Mi smo imali situacije da je Vlada izbegavala, odnosno vladajuća većina izbegavala da organizuje dolazak Vlade u Skupštinu svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, kada treba da se odgovara na poslanička pitanja, upravo da pitanje ne bi bila postavljena", dodala je Branković.
 
Ona smatra da bi, ulaskom opozicije u parlament, to trebalo da se promeni. Podseća da je važno da ih bude i u odborima, jer ta tela raspravljaju o zakonskim predlozima. Vlast je spremna da opoziciju pusti u pet ili šest, od ukupno 20 odbora.
 
"Predsedničko mesto odbora za dijasporu i Srbe u regionu je nešto na čemu mi insistiramo, jer smo uvereni da je neophodno posredstvom narodne diplomatije vršiti integraciju i reintegraciju Srba koji žive van matice", rekla je predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.
 
Druga desna opcija, Dveri, tražila je da vodi odbor za zdravlje i porodicu.
 
"Jedna od tema koju bi prvo pokrenuo, ako bi bio na čelu tog odbora, je sređivanje apsolutno svih porodilišta u Srbiji i osposobljavanje uslova da stanje u srpskim porodilištima bude kao hotel sa pet zvezdica", kaže lider Dveri Boško Obradović.
 
Rasprava o potpredsednicima i odborima ući će i u treći dan. Predlog za predsednika parlamenta trebalo bi da bude poznat nakon subotnje sednice predsedništva SNS-a.
  • Eon

    30.07.2022 07:22
    Cirkus ne prestaje
    Najbolje da svi budu potpredsednici. Tako će svačiji ego biti zadovoljen.
  • Lacika

    30.07.2022 01:27
    Evo zasto
    Evo citam naslov mojoj zeni Ildiki koja plete, i ona kaze: Zato sto nema nikakve odgovornosti, lova do krova, a i besplatna klopa u skupstinskoj restauraciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.