Demostat: Trećina Srbije za EU, protiv sankcija Rusiji 80 odsto građana, Putin omiljeni političar

Istraživanje Demostata pokazalo je da bi samo trećina građana Srbije glasala za ulazak u Evropsku uniju.
Demostat: Trećina Srbije za EU, protiv sankcija Rusiji 80 odsto građana, Putin omiljeni političar
Foto: 021.rs
S druge strane, 51 odsto građana je protiv, a za vojnu neutralnost po svaku cenu i protiv uvođenja sankcija Rusiji izjasnilo se 80 odsto anketiranih građana.
Vladimir Putin je i dalje najomiljeniji strani političar, a stručnjaci navode da su ovakvi spoljno-politički stavovi građana posledica decenijske neverodostojne opredeljenosti vladajućih struktura za Evropsku uniju, proruske i proputinovske propagande koju aktuelna vlast vodi duži niz godina, ali i činjenice da EU nema jasan plan o tome kada će i da li će Srbija pristupiti uniji.
Redovni profesor sociologije u penziji Univerziteta u Novom Sadu Jovan Komšić smatra da je protivljenje većine građana ulasku u EU rezultat decenijske neverodostojne opredeljenosti vladajućih struktura, na čelu sa SNS i Aleksandrom Vučićem, za Evropsku uniju.
 
Kako navodi, vlast je deklarativno opredeljena za EU, ali mediji pod kontrolom režima, javni servis i televizije sa nacionalnim frekvencijama, koji produkuju raspoloženje građana, neprestano šalju antievropske poruke.
 
"Ovakav odnos građana prema Evropskoj uniji je direktna posledica duple igre koju igraju vlasti Srbije kada je reč o evropskim integracijama", navodi Komšić.
 
Kako objašnjava, vlast skriva od građana konkretne efekte evropske pomoći i saradnje sa EU, od sektora privrede do podrške EU unapređenju kvaliteta upravljanja u Srbiji. Te činjenice su zatrpane propagandom, jer se u Srbiji veliča saradnja sa Rusijom i Kinom.
 
On navodi da bi načelno vlast imala određeni manevarski prostor da utiče na reaktiviranje proevropskog raspoloženja građana, ukoliko se opredeli za konsekventniju proevropsku politiku, a to bi podrazumevalo i niz mera, uključujući i određeni selektivni izbor sankcija prema Rusiji, navodi se na sajtu Demostata.
 
Kada je reč o periodu u kojem može doći do promene raspoloženja građana, Komšić smatra da je potrebno najmanje godinu dana. Ciklusi ne mogu biti ekstremno kratki jer je reč o mišljenjima, stereotipima i predrasudama, pre nego o informacijama. Dodatno, nepoznanica je kakvi će problemi nastati ove zime i kako će ih Srbija rešavati, kad je reč o ključnim egzistencijalnim pitanjima, poput grejanja i inflacije, jer i to može indukovati raspoloženja i neraspoloženja građana.
  • Mile

    22.08.2022 14:05
    @AntiZaNe

    "Civilizovani" su započeli 2 svetska rata, i u zbiru pobili oko 3 miliona Srba. Civilizovani su i pre 23 godine bombardovali medijsku kuću, ambasadu jedne zemlje, bolnice, mostove, vozove i malu Milicu.

    Licemeru, niko te ne zadrzava da odes na zapad, mi koji imamo nameru da ostanemo, a vecina smo, eto biramo da taj "civilizovani" svet ne gledamo kao svoje prijatelje. Od Rusa smo ponekad dobijali pomoć, jednom su cak i usli u rat zbog nas, ili nam nisu pomagali, ali nas ubijali nisu!

    Činjenica je da se nećemo usrećiti mnogo sa Rusima, ali je dokazano da se nismo usrećili od "civilizovanih"!

    Srećom, u većini smo mi koji ne mislimo svojim novčanicima, i to je ono što nas čini jedinstvenim i posebnim u danasnjem svetu. Ponosan što sam Srbin!
  • imre@

    03.08.2022 04:46
    @Лиманац
    I ti se pomiri s time da nisi vecina srbije, nego jos jedan mali zgubidan
  • Miki

    02.08.2022 13:20
    Eu hocete?Tisina tamo...
    Trovanje naroda od strane vlasti . Jer kad bi Srbija kojim slucajem bila u eu vecina ljudi sa vlasti bi bila u zatvoru. I ne bi mogli da rade sta hoce kao sto sada rade. E zato se nama serviraju svakakve teorije ,a oni lapaju i zive kao bogovi . A vi po sendvic i tisina tamo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija