Blokade na severu Kosova, sirene u Kosovskoj Mitrovici, prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni

Od 22 časa ponovo su se čule sirene u Kosovskoj Mitrovici, javlja Kossev. Sirena je u prvom naletu neprestano zavijala od 17:30h do 20:30h.
Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih osoba, rekao je za Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.
 
Predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji se nalazi u Rudaru, gde je prisutan veliki broj građana, rekao je da je "narod uplašen, ali da neće odustati". 
 
"Po Rezoluciji 1244 jedina oružana sila je KFOR. Imao sam razgovor sa komandantom Kfora, očekujem njegov dolazak. U komunikaciji sam i sa predsednikom Vučićem, on nas je zamolio da bude mirno. Ne znamo da li ćemo moći da izdržimo pritiske, ali smo odlučni da ostanemo ovde, bićemo ovde i branićemo", rekao je Rakić.
 
KFOR je saopštio da je ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu napeta. 
 
"Misija KFOR-a pažljivo prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244", navodi se u saopštenju.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti rekao je da je blokiran put u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

"Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera", kazao je Hoti za KoSSev.

Kamionima je blokiran i magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, u opštini Leposavić.
 
 
Kosovska policija je saopštila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički saobraćaj zbog blokade saobraćajnica u pravcu ovih prelaza.
 
"Obaveštavaju se svi građani da koriste druge granične prelaze", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuk stranici policije.
Administrativni prelaz Merdare funkcioniše i nije blokiran, ali je kolona vozila duga nekoliko kilometara, jer se mnogi građani sa Kosova i Metohije vraćaju sa godišnjih odmora, javlja reporter RTS-a.
 
Pojačane snage policije u blizini mosta u Kosovskoj Mirovici 
 
Pojačane snage policije Kosova nalaze se na mostu na Ibru koji deli severni od južnog dela Mitrovice, javljaju reporteri Koha.net-a.
 
U blizini mosta vide se specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinjeri, dok je automobilima zabranjeno kretanje u blizini mosta.
 
 
Šef kabineta Vjose Osmani: Barikade po nalogu Vučića 
 
Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja ocenio je da su barikade na severu Kosova podigli lokalni Srbi po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"Po direktnom nalogu Vučića, nelegalne strukture Srbije na Kosovu postavile su barikade na nekoliko puteva na severu. Ovo je očigledan pokušaj podrivanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju situacije na terenu", naveo je Velja.
 
Petković sa kosovskim Srbima: Neprihvatljivo ukidanje srpskih ličnih karata
 
Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i preregistracija tablica, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.
 
On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za građane na prostoru pokrajine kao i do sada.
 
Dodao je i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića, koji je apelovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.
 
Očekuju konkretne instrukcije, a to nisu dobili
 
"Srbi očekuju veoma konkretne instrukcije i uputstva iz Beograda šta da rade, a to nisu dobili. Prve reakcije koje imamo su da ni nakon obraćanja predsednika Srbije, nekoliko sati pre početka sprovođenja odluke, građani nemaju konkretno uputstvo o tome kako da se odnose prema odluci iz Prištine", kaže za N1 Tanja Lazarević, urednica portala Kossev.
 
Blokade Srba dolaze uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.
 
Vlada Kosova je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.
 
Taj dokument izdavaće se na svim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji srpske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju. Dokument će dobiti i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rođenih.
 
U ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je ranije danas Albance sa Kosova kao i velike zemlje koje su priznale Kosovo da sačuvaju mir, i uoči primene odluke Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama poručio da će ako počne maltretiranje Srba na Kosovu, Srbija pobediti.
  • Moreeee!

    01.08.2022 21:26
    "Limanci" i ostali, gde ste? U aftobusu za Kosovo, da goloruki branite srBski narod ili ste udobno zavaljeni u fotelju i smisljate prigodan patriJotski komentar?
  • ?

    01.08.2022 09:56
    ?
    Cemu nagli letovi Aviona od juce 13:45 bez oznaka sa Tesle?
  • Samo

    01.08.2022 09:07
    Samo
    Samo znamo da nesme Pobeci!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.