Građani Srbije na Merdaru dobijaju ulazna dokumenta i stikere za registracije

Iz Kosovske policije je danas potvrđeno da svi građani koji ulaze sa srpskom ličnom kartom dobijaju potvrdu, ulazno-izlazni dokument, koji važi tri meseca.
Građani su u obavezi da taj dokument uz ličnu kartu pokažu na uvid prilikom izlaska sa Kosova.
Iz Kosovske policije je potvrđeno i da su građani sa srpskim registarskim tablicama u obavezi da, prilikom ulaska na Kosovo, državne simbole na srpskim registraskim tablicama prekriju takozvanim stikerima.
Gervala: Odluka o odlaganju reciprociteta će biti sprovedena ako se uklone barikade 
 
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala odgovorila je specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je pozdravio odluku Vlade Kosova da do 1. septembra odloži odluku o reciprocitetu za registarske tablice i lične karte, da će se odluka o odlaganju sprovesti jedino ako se uklone sve barikade.
 
"Činjenice ostaju činjenice. Kosovo se složilo sa predlogom SAD i u skladu (sa zahtevom) EU. Pristali smo na odlaganje do 1. septembra 2022. godine, ali samo ako se barikade uklone do 1. avgusta. Reciprocitet će ostati realnost, Kosovo ništa nije 'odložilo', u ponoć je stupila na snagu uredba o ličnim kartama", napisala je Gervala.
 
Lajčak je danas pozdravio odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji na 30 dana.
 
Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru na "snažnoj podršci".
 
"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog (šefa evropske diplomatije) Žozepa Borela za odlaganje mera na mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku", napisao je Lajčak.
 
Petković: Kurti je pokušao da izazove sukobe, Beograd je za pregovore 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je noć na severu Kosova "protekla mirno ali u atmosferi napetosti".
 
Petković je za RTS izjavio da je odluka vlasti u Prištini da od 1. avgusta ne priznaje dokumenta iz Srbije dovela do "dramatične situacije", a da je kosovski premijer Aljbin Kurti hteo da "izazove sukobe" i da "zapali bure baruta" na severu Kosova.
 
On je naveo da su u bazu u južnoj Mitrovici bile dovedene "stotine i stotine" oklopnih vozila i naoružanih specijalaca kosovske policije, "koji su imali za cilj da tokom noći upadnu na sever Kosova i Metohije".
 
Na pitanje šta će Srbija povodom toga preduzeti, Petković je odgovorio da se vlast u Beogradu "bori za mir i stabilnost".
 
"Želimo da implementiramo sve sporazume koji su postignuti. Nadamo se da ćemo u periodu ispred nas pregovorima u Briselu pokušati teškom borbom da dodjemo do političkog rešenja. Insistiramo na dijalogu. Dezinformacije su da mi želimo izazivanje sukoba", rekao je Petković.
 
Ocenio je da je situacija na severu Kosova tokom prethodne noći bila "na ivici rata".
 
"I nakon ponoći Priština je nastavila sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta. To nije ispoštovano, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Petković.
  • Лиманац

    01.08.2022 20:10
    Косово и Метохија је Србија.
    Грађани нигде не улазе, већ се крећу по територији Републике Србије.
    Сви једнострани потези привремених приштинских органа јесу показатељ да Албанци са Косова и Метохије не желе дијалог.
  • Zika

    01.08.2022 16:55
    Oni ludi a ustvari blesavi
    Ima jedna misao : uzalud je slepom pokazivati, gluvom govoroti i budali objasnjavati. Toliko o tome. Pozdrav svima!!!
  • Talac

    01.08.2022 13:30
    Je l mogu da se nađu ti stikeri negde u slobodnoj prodaji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija