Janković: Žena na naslovnim stranama samo ako je gola ili mrtva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, jer su koreni diskriminacije duboki.
Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena, a svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, objavio je Republički zavod za statistiku.
Janković je za RTS istakla da je teško problem rešiti samo zakonima i da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje. Ona kaže da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, o kojem treba da se razgovara i u parlamentu.
"Koreni diskriminacije su duboki, rodne uloge i pogled na ženu kao na vlasništvo su toliko duboko ukorenjeni da ne može tek tako da se reše i rodno zasnovano nasilje je najkompleksniji problem", smatra Janković.
 
Ona kaže i da se žene jesu ohrabrile i da se nasilje danas u mnogo većoj meri prijavljuje.
 
"O nasilju se dugo nije govorilo, to je bila unutrašnja, porodična stvar. Zakonodavni okvir jeste unapređen i zabrana prilaska je samo jedna od mera zaštite", navodi Janković.
 
Kaže da treba raditi na unapređenju metodologije za procenu rizika i ističe da neće svaki femicid biti sprečen, ali da je najbitnije da se nijedan ne desi zbog propusta državnih organa.
 
"Najbitnija je izmena kulturnog obrasca i svesti. Mi i dalje živimo u patrijarhalnom, cesto mizoginom i seksističkom društvu. Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu, vrlo retko ćete je videti, uglavnom samo političarku ili ako postigne neki veliki uspeh kao Konstrakta", ističe Janković.
 
Inače, poverenica je i jedina od nadležnih koja se oglašava o ovom velikom problemu u Srbiji. Ko ćuti o tome, a priča o nekim možda manje bitnim temema, možete pročitati u našem tekstu OVDE.
  • Neko

    02.08.2022 14:43
    Nisam video gole ministarke
    a ni Premijerku. Stoga, ovo nema veze sa mozgom... sta ce uopste normalni ljudi na naslovnim stranicama? to je mesto za politicare, kriminalce i raznovrsne prodavce zabave
  • Milos

    02.08.2022 14:33
    Uzasna izjava
    I neistinita.
  • pajo patak

    02.08.2022 12:54
    tek sada mi je jasno
    zašto Ana Brnabić nije na naslovnim stranama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.