Sud u Valjevu rehabilitovao Nikolu Kalabića

Viši sud u Valjevu, sudija dr Dragan Obradović, doneo je odluku o rehabilitaciji četničkog komandanta Nikole Kalabića.
Rešenje o rehabilitaciji doneto je 5. jula, na 54 kucane strane. 
Tokom desetogodišnjeg postupka, Viši sud u Valjevu saslušao je više svedoka i ostvario uvid u niz dokumenata pribavljenih iz ovdašnjih istorijskih arhiva i vojnih institucija.
Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka. 
 
Prvo rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je doneo krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rešenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.
 
Zastupnik Republike Srbije, Viši javni tužilac u Valjevu će izjaviti žalbu i na poslednju odluku Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića, potvrđeno je za N1 u Višem tužilaštvu u Valjevu.
  • Ime

    11.08.2022 06:06
    Izgleda
    Ne radi se ovde o tome da li su cetnici cinili zlocine ili ne to je neupitno, ako cemo tom logikom i partzani su cinili zlocine. Radi se o tome da su cetici bili saradnici okupatora i kao takvi su ostali na kraju i porazena strana. Ne ulazeci u detalje dali su im okrenuta ledja od strane savezika. Jesu ali upravo iz razloga sto su previse saradjivali sa nemcima. Cak u nekim situacijama i sa ustasama protiv partizana i civila. I kao takvi svrstali su se na stranu neprijatelja. I ovo sada je upravo revidiranje istorije na stetu sopstvenog naroda. Stidecemo se ovoga za nekoliko godina u napred i vracati opet sve na staro. Ali izgleda da takvo je trenutno stanje u drustvenom i politickom zivotu u srbiji. To nam se stalno namece. Neko to forsira i pegla istoriju.
  • Ђорђе

    10.08.2022 23:55
    Шта је са злочинима србијанских комуниста, у првом реду Ранковића и Крцуна, над недужним цивилима, у периоду након другог рата?! О Голом отоку тек посебно да причамо! Не чујем Бисерко, Кандић и остале црвене потомке да о томе причају!
  • Милош

    10.08.2022 20:44
    Људи се деле само на добре и лоше.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija