Uprkos sankcijama SAD, Slobodan Tešić prodaje oružje firmi koja radi za Pentagon

Srpski trgovac oružjem, Slobodan Tešić, uprkos tome što je na crnoj listi SAD, izvozi oružje u tu zemlju preko dve povezane firme.
Uprkos sankcijama SAD, Slobodan Tešić prodaje oružje firmi koja radi za Pentagon
Foto: Pixabay
Među kupcima je i američka kompanija koja radi za Pentagon, pokazuje istraživanje BIRN-a.
Firme povezane sa Slobodanom Tešićem izvoze oružje u Sjedinjene Američke Države, iako su on i njegovi saradnici pod sankcijama SAD od 2017. godine, pokazuje istraživanje BIRN-a.
Istraživanje BIRN-a pokazuje kako je Tešić (63) "zaobilazio" sankcije SAD preko dve beogradske firme, Valir d.o.o. i Zenitprom d.o.o., čiji su prihodi dostigli desetine miliona evra otkako su 2019. godine američke sankcije proširene na veću grupu ljudi, koji su označeni kao Tešićevi saradnici.
 
Od 2020. godine, Valir i Zenitprom su zajedno izvezle više od 926 tona oružja u SAD.
 
Jedna pošiljka Zenitproma, u aprilu ove godine, otišla je u Global Military Products Inc, deo Global Ordnance, koja snabdeva oružjem i municijom američko Ministarstvo odbrane i njegove saveznike, posebno u Ukrajini i Siriji.
 
Pentagon nije odgovorio na upite BIRN-a povodom informacija o Tešićevom izvozu na američko tržište. Ambasada SAD u Srbiji je saopštila sledeće: "Iako ne možemo javno da komentarišemo konkretne slučajeve, američka vlada ozbiljno shvata sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim subjektima."
 
Mark Morales, vlasnik Global Ordnance, kaže za BIRN da nije upoznat sa tim da je Zenitprom povezan sa Tešićem, rekavši da se to nije pojavilo u proverama koje je njegova kompanija izvršila pre početka poslovne saradnje.
 
"Kompanija se ne nalazi ni na jednoj listi OFAC-a (Kancelarije za kontrolu inostrane imovine) i veze koje navodite nam nisu poznate niti su navedene u bilo kakvim formalnim dokumentima dostavljenim Global Ordnance-u", rekao je on za BIRN.
 
O Tešiću Morales kaže sledeće: "Koliko znam, niko iz moje kompanije ga nikada nije sreo i Global Ordnance definitivno ne posluje sa njim. I da pojasnim, ni ja ga nikada nisam sreo", rekao je Morales za BIRN.
 
Ceo tekst BIRN-a o Slobodanu Tešiću čitajte OVDE.
  • Grof Sekereshi

    08.08.2022 17:07
    Oruzje, odnosno municija se izvozi za Siriju i Ukrajinu vitalne zone za americke interese. Proizvodjaci u Srbiji oruzje i municiju jos jedni od retkih u svetu rade po ruskim standardima a u tim ratnim zonama se uglavnom upotrebljava rusko oruzje te se interesi mnogih u ovom sukobu i p[oslu poklapaju. Te, sta sankcije znace u ovom slucaju?

    BIRN, vrlo lako moze da izgubi podrsku americke drzava a onda mogu da beru kozu na siljak pa pretpostavljam da ce uskoro da zacute o svemu. No posto su dosli do ovih podataka pretpostavljam da ih informacijama snabdeva necija obavestajna sluzba ( da se ne lazemo, ne mogu novinari da slobodno dodju do informacija o firmama i ugovorima izmedju njih) koja zeli da ove informacije procure.
  • Rr

    08.08.2022 15:00
    Rr
    Bez podrske SAD i Rusije...nebi smeli ni zvaku da prodamo!!! Ko jos cita i veruje u ove stvari??? Nego bar da gradjani imaju neke vajde od ovoga a ne samo vladajuci rezim dase bogati!!!
  • Kooko

    08.08.2022 13:58
    Kooko
    Amerika za javnost uvede sankcije a ispod daje zeleno svetlo i podsku za ove i mnoge kriminalne stvari uz svoj deo kolaca! Mi smo za njih obicno topovsko meso i trajace dok im ovaj rezim donosi zaradu! Cim nadju drugu kombinaciju svi padaju sasve AV! Evo videcete!!! Ceo svet drze u saci a ne primitivan mali narod sa Balkana...budimo objektivni i iskreno realni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.