Huška se protiv Srba koji letuju u Hrvatskoj, a luksuzne jahte biznismena "u mirnoj luci"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nedavno je izjavio kako "ne razume i nikada neće razumeti Srbe" koji letuju u Hrvatskoj, a uoči obeležavanja godišnjice Oluje.
Huška se protiv Srba koji letuju u Hrvatskoj, a luksuzne jahte biznismena "u mirnoj luci"
Foto: Pixabay

Ali, još od početka ovog veka, kada su biznismeni počeli masovnije da kupuju jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu biznismena, sportista i estradnih zvezda iz Srbije.

Deo tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemarljiv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama, piše Jutarnji.

"Molim vas, nemojte me ovaj put spominjati u tekstu. Dugo godina imamo goste iz Srbije i to su odlični gosti i naši prijatelji, ali vam ne možemo otkriti njihova imena", kažu vlasnici i menadžeri marina za Jutarnji.
 
Neki od srpskih biznismena koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama u Srbiji. Posebno se ističu dva imena koji imaju vez u Hrvatskoj, a privrženi su Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.
 
U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut "Millennium II". Reč je o luksuznoj jahti vrednoj oko osam miliona evra čiji je vlasnik Ivan Bošnjak
 
Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik kompanije KBV, građevinske kompanije koja dobila izuzetno unosne poslove na Južnom, odnosno Turskom toku.
 
Bošnjakova frima dobila je i vredne poslove na gradnji kanalizacijske mreže, a izvođač je radova i na najvećem projektu u Srbiji - "Beogradu na vodi".
 
Iako Aleksandar Vučić slovi kao navijač Crvene zvezde, sportski radnici u Srbiji, ali i u čitavoj ovoj regiji, doživljavaju ga kao velikog podupiratelja rada sportskih klubova. Bez obzira na to što su Partizan i Crvena zvezda večiti rivali i u fudbalu i u košarci, ne može se iz krugova bliskih košarkaškom klubu Partizan osporiti Vučićeva podrška i ovom klubu, koji je i za iduću sezonu okupio roster vredan 10 miliona evra. 
 
Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako veže i prijateljstvo s predsednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem koji u marini hotela Le Meridien Lav na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrednu oko pet miliona evra.
 
Ostoja Mijailović, 43-godišnji preduzetnik, dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio pre sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u Upravi FK Partizan, a izjave ovih dana vezane uz neke članove uprave ovog fudbalskog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontroliše i fudbalski klub. 
 
Mijailović je, piše Jutarnji, više povezan s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. Osim prijateljstva, spekulira se u poslovnim krugovima da Mijailovića i Andreja Vučića veže i partnerstvo u osiguravajućoj kompaniji OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantovao. 
 
Takođe, Mijailović je jedan od najuspešnijih zastupnika brenda Jaguar Land Rover u Evropi.
 
Zepter i Šebulov
 
Dugi niz godina na ovoj strani Jadrana nije retkost videti jahtu "joyMe" Filipa Zeptera koja je sagrađena u Kraljevici, a potom rekonstruisana u NCP-u.
 
Na srednjim i južnodalmatinskim ostrvima može se gotovo čitavo leto videti jahta Dragana Šebulova, predsednika Rvačkog kluba Radnički iz Beograda, vez u jednoj marini na splitskom području imao je Milan Popović, a dugi niz godina stalni vez u hrvatskim marinama ima Milan Beko, vlasnik kompanije Worldfin i Luke Beograd.
 
Na splitskom području vez za jahtu ima i biznismen Miloš Ljuljić. On je vlasnik hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je zbog afere Hypo Alpe Adria Bank.
  • ex chapman

    12.08.2022 09:01
    neprijatelji
    pa nama su i Crnogorci neprijatelji! zasto bi jahte koje su tamo ukotvljene bile privilegovane u odnosu na jahte kod nasih ostalih neprijatelja? a svi koji imaju more su nam neprijatelji. osim Grka. ajte svi u Grcku na more, a sve jahte da se prebace tamo. kao onomad kad ste sve nase pare prebacili na Kipar pa su nestale - i dan danas se niko ne pita gde su te pare. a to je pocetni kapital sadasnje "elite". to i ono sto je opljackano za vreme "odbrane srpstva" po bivsoj Jugoslaviji. plus nesto malo od klasicnog kriminala
    u korenu svakog velikog bogatstva lezi veliki zlocin.
    a nas car izigrava dvorsku ludu da bi narod blenuo u njega umesto da gleda u svoj novcanik i tudje ruke koje se konstantno u njega zavlace!
  • Martin

    11.08.2022 16:48
    Izjave kojima se osuđuje letovanje u Hrvatskoj su veoma uspešan spin. Super povod da se bavimo ko ima vez za jahtu, ko ima kuću, ko rodbinu, ko ide, a kaže da ne ide, ko je do juče išao, pa osetio da ne treba. Predlažem tabelarni prikaz da sve može lepo da se isprati.
  • MileBukovac

    10.08.2022 21:32
    trt
    znači izbacili te sa posla...besan ?
    pa kako majku mu,znaju li oni da si ti ovde rođen,da si završio osnovnu i srednju ovde...da rođenjem imaš pravo prečeg...da imaš pedigre sa Limana i pečat iz Betanije ?
    dođoši ti uzeli lebac ?
    razumem ja tvoj bes...više te niko ne benda ..a nekad si mislio da imaš tapiju na ovu varoš..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.