Produžen pritvor Ukrajincu uhapšenom u Srbiji zbog pranja para

Viši sud u Nišu potvrdio je za Radio slobodna Evropa (RSE) da je bivšem pripadniku ukrajinske bezbednosne službe Andriji Naumovu u Srbiji produžen pritvor koji može trajati do 2. septembra.
Produžen pritvor Ukrajincu uhapšenom u Srbiji zbog pranja para
Foto: 021.rs
Naumov je u Srbiji uhapšen početkom juna sa više stotina hiljada evra i dijamantima i od tada se nalazi u pritvoru u Nišu na jugu Srbije.
Kako se precizira u pisanom odgovoru Višeg suda, odluku o produženju pritvora sud je doneo 3. avgusta.
Odlukom je obuhvaćen i Naumovljev saučesnik, državljanin Nemačke Aleksander Akst.
 
Viši sud u Nišu prethodno je 6. jula doneo odluku o produžavanju pitvora Naumova i Aksta, a odluka je važila do 5. avgusta.
 
Naumov i Akst se u Srbiji terete za pranje novca i protiv njih se, kako je potvrđeno u nadležnom tužilaštvu za RSE, vodi istraga.
 
Naumov se u Ukrajini tereti za veleizdaju, a kako je ranije za RSE navelo Generalno tužilaštvo te zemlje, Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijom Naumovim.
 
"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", navelo je ukrajinsko tužilaštvo 19. jula u odgovoru na upit RSE.
 
Kako su saopštile ukrajinske vlasti, Naumov je zemlju napustio 23. februara, nekoliko sati pre početka ruske invazije.
 
U Tužilaštvu navode da je predviđena kazna zatvora za veleizdaju prema ukrajinskom Krivičnom zakoniku od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.
 
Naumov se o ovim navodima nije javno izjašnjavao. Njemu se trag izgubio nakon odlaska iz Ukrajine, da bi četiri meseca kasnije dospeo opet u žižu javnosti, ovog puta u Srbiji.
 
Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je 15. juna da se Naumov nije obraćao ambasadi za pomoć od kada je uhapšen.
 
Naumov je 7. juna uhapšen zajedno sa Aleksandrom Akstom na graničnom prelazu Srbije i Severne Makedonije. Oni su, kako je 8. juna saopštila policija, pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.
 
Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se "sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti". 
  • Mrmot

    09.08.2022 10:18
    samo
    da kazem nisu bili dijamanti,ovo je bilo zeleno na s.....,ali da ne kvarim romansiranu pricu,sve ovo je jako kartelizovano
  • Veverica

    09.08.2022 07:44
    Uspeh
    Eee, da nije Ukrajinca i Nemca, u Srbiji ne bi bilo pranja novca! (bar prema "saznanju" Vulinove momčadi)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.