Stoltenberg: NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbednosne aranžmane.
Stoltenberg: NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri
Foto: Pixabay

Istakao je da je to osnovni princip evropske bezbednosti.

Upitan da li je realno očekivati širenje NATO u narednih deset godina Stoltenberg je rekao da su lideri NATO ponovili u Madridu da politika otvorenih vrata NATO ostaje otvorena.

"Kriterijumi za članstvo u NATO su jasno navedeni u članu 10 Vašingtonskog ugovora, a odluke o članstvu u NATO donose se konsenzusom na Severnoatlantskom savetu. Na kraju krajeva, prijem u NATO je isključivo pravo NATO i neke suverene države, koja samostalno podnese zahtev za članstvo. Nijedna treća strana nema pravo veta na to", rekao je Stoltenberg u intervjuu.
 
Na pitanje o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu Stoltenberg je rekao da NATO poziva Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali da Rusija radi upravo suprotno.
 
"NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao deo Helsinškog sporazuma", rekao je.
 
Govoreći o odnosima sa Srbijom, Stoltenberg je rekao da su NATO i Srbija "bliski i dugogodišnji partneri" i da se to parnerstvo "zasniva na političkom dijalogu i na praktičnoj saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije".
 
Prema njegovim rečima politički dijalog NATO i Srbije se ispoljava na različite načine, uključuje kontakte između zvaničnika Srbije i NATO kao i dobro uspostavljene odnose komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba.
 
"Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave", dodao je.
 

Na pitanje da li je zabrinut za dugoročnu stabilnost na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je sa političkim rukovodstvom u Prištini i u Beogradu razgovarao oko tenzija na severu Kosova i da sve strane moraju ostati mirne, izbegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Teme

nato
  • Balkanski spijun

    10.08.2022 07:40
    Naravno, cim vam vratimo dug kojim ste nas zaduzili '99.

    Sve do poslednjeg grama TNT (i uranijuma).

    Posle mozemo i u kolo.
  • Лиманац

    10.08.2022 01:05
    1999.
    НАТО и Србија су на супротним странама, и то по свим питањима.
  • Kogde

    09.08.2022 23:06
    Nato
    Zli Nato nas je gadjao a mi smo posipali drzave u regionu cvecem, reklo bi se po ostalim komentarima. Mi sve mozemo ali licnu odgovornost za neke stvari 90ih ne mozemo. Interesantno da ni jedna druga zemlja u Evropi nije bila bombardovana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.