Uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu N.A. (64) i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u tom gradu P.Č. (63).
Uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta
Foto: FoNet
Kako se navodi, oni su uhapšeni zbog sumnje da su, protivno propisima za upis stranih državljana, upisali 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar.
 
Prema navodima MUP-a, oni se terete da su to uradili u školskoj 2013/2014 godini, održali nastavu i izdali diplome za 44 studenata.

Kako se sumnja, P.Č. je protivno propisima upisao i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj.

Policija ga tereti da im je omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze koje su imale kao strani studenti i na taj način je oštećen Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara.
 
Budžet Srbije su, kako se sumnja, na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave, oštetili za 314.100 dinara, a Medicinski fakultet u Kragujevcu, na ime neuplaćenih školarina, za 5.692.250 dinara.
 
Uhapšeni N.A. se sumnjiči i da je posredovao da P.Č, protivno propisima, omogući odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student fakulteta, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.
 
P.Č. se tereti da je toj osobi omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.
 
Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su, sumnja se, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za najmanje 80.000 dinara, budžet Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljanin bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.
  • xqt

    10.08.2022 22:52
    Lopina većih nema
    Nazadnjačka sekta je puna poštenjačina. E sad kad su kRadikali krenuli da hapse, pošteni narode, čuvaj se.
  • Kiwi

    10.08.2022 22:18
    Ne znam šta da mislim
    Kao u onoj reklami kada iza carinika prolaze avioni, kamioni, umetničke slike, skupi automobili, zlato i šta sve ne, a onda nekog amatera koji nije prijavio mikser, odvode u stranu i hapse....
  • kokoses

    10.08.2022 21:52
    političko hapšenje
    Mislim da se na mnogim državnim fakultetima mogu srediti ispiti i diploma, što se i dešava i što je opšte poznato. Samo me zanima šta su se političari uhvatili Kragujevca. Da li ste svesni koliko su privatni fakulteti prodali diploma, i to je normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.