MUP Srbije samo tokom leta 1995. prisilno mobilisao 10.000 izbeglica i vratio ih na ratišta

Samo tokom leta 1995. godine MUP Srbije je prisilno mobilisao oko 10.000 izbeglica i vratio ih na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ili Srpske vojske Krajine (SVK).
MUP Srbije samo tokom leta 1995. prisilno mobilisao 10.000 izbeglica i vratio ih na ratišta
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To se navodi u izveštaju o prisilnoj mobilizaciji izbeglica koju je država organizovala 1994. i 1995. godine koji je sad objavio Fond za humanitarno pravo (FHP).
U izveštaju se navodi da je policija po Srbiji hapsila i slala na frontove u Hvatsku i Bosnu i Hercegovinu muškarce koji su izbegli iz tih država ili su bili rođeni u njima, na osnovu dogovora vlasti Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i samoproglašenih Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS).
Navodi se da je najveći broj izbeglica MUP Srbije mobilisao tokom leta 1995. godine, u periodu od juna do kraja septembra, a "najmanje 54 prisilno mobilisane izbeglice izgubile su život ili nestale nakon vraćanja na područje gde su se odvijali oružani sukobi".
 
"Pripadnici MUP-a Srbije izbeglice su odvodili iz prihvatnih i kolektivnih centara u kojima su bile smeštene, iz privatnih kuća, sa radnih mesta, sa ulice nakon što bi ih zaustavila saobraćajna policija, iz ugostiteljskih objekata, ali i iz učeničkih i studentskih domova. Izbeglice su prinudno mobilisane i iz kolona pri ulasku u Srbiju", navodi se u izveštaju.
 
Zbog prisilnih mobilizacija, Fond za humanitarno pravo je sudovima u Srbiji podneo 121 tužbu u ime 721 osobe, za naknadu štete zbog povrede slobode i prava ličnosti - pretrpljenih duševnih i fizičkih bolova koje su prisilno mobilisane izbeglice pretrpele usled prisilne mobilizacije, ali i tužbe za naknadu štete članovima porodica prisilno mobilisanih izbeglica koje su izgubile život u oružanim sukobima nakon prisilne mobilizacije.
 
U svim postupcima koji su pokrenuti do 2000. godine sudovi su utvrdili odgovornost Srbije, jer su pripadnici MUP-a Srbije nezakonito izbeglice lišili slobode i zatim predali vojnim i policijskim organima RS i RSK, a sudovi su izbeglicama dosuđivali novčane iznose u rasponu od 400 do 3.000 evra.
 
Fond za humanitarno pravo podseća da je, sprovodeći prisilnu mobilizaciju izbeglica, Srbija prekršila kako Konvenciju o statusu izbeglica tako i sopstveni Zakon o izbeglicama, koji je bio na snazi u vreme prisilne mobilizacije.
 
"Država Srbija do danas nije uputila izvinjenje niti adekvatno obeštećenje građanima, izbeglim iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su pripadnici MUP-a Srbije privodili i potom predavali vojnim i policijskim organima RS i RSK, kao i paravojnim formacijama", navodi se u izveštaju.
 
Tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do kraja 1995. godine, u Srbiju je izbeglo oko pola miliona ljudi, prevashodno državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti.
 
Većina izbeglica bila je smeštena u prihvatnim centrima širom Srbije, starim hotelima, nekorišćenim javnim objektima, kod rođaka i prijatelja, a mali broj je imao mogućnosti da iznajmi stan.
  • Bolens

    14.08.2022 08:44
    Crni, crni...
    Ko te sibo po usima? Nemoj vise ratovati, molim te! Gde god si ratovao, ostala zgarista, napustena zemlja, izgubljena teritorija i prazne flase.
  • Dje ge vara

    12.08.2022 10:20
    sta sa nama
    A sta sa nama koji smo mobilisani i otisli na ratiste da branimo njihove kuce.
  • Crni

    11.08.2022 21:52
    Niste u tudjim cipelama
    Gledam komentare stvarno uzas.Ako vec tako gledamo .Ja sam iz tih krajeva ratovao do 95.Ratovao na Kosovu od 98 99.Lako vam je pisati ovde pola vas i ne zna sta je rat.Cast izuzetcim i slava svim poginulim.A ovde gomilu treba da bude sramota ako je uopste imate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija