Izvesno da neće biti ništa od predizbornih obećanja o besplatnim vrtićima za svu decu

Približava se početak školske godine, a najmanje dva obećanja vlasti - o besplatnim vrtićima od 1. septembra i uvođenju jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete, neće biti ispunjena.
Izvesno da neće biti ništa od predizbornih obećanja o besplatnim vrtićima za svu decu
Foto: Pexels

O besplatnim vrtićima, državnim i privatnim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmišljao je uoči izbora, obrazlažući tu ideju željom da motivišu roditelje da imaju više dece.

"Želimo da olakšamo roditeljima i da država preuzme svu brigu na sebe. Još razmišljamo i nismo doneli odluku, ali verovatno bi to moglo da krene od 1. septembra. Imali bismo 70 miliona čistog gubitka, ali bismo time dobili socijalnu inkluzivnost i manje dece na ulicama", govorio je Vučić sredinom februara.

Na pitanje da li ih je bilo ko pozvao na razgovor ovim povodom od tada, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović za Danas kaže da sindikat niko ništa ne pita o temama o kojima bi morali da ih konsultuju, poput pregovora o ceni rada, pa je izostao dijalog i o ovome.
 
Umesto besplatnih vrtića, Jovanović kaže da je do sindikata stigla nezvanična informacija o mogućem poskupljenju obdaništa, ali da zvaničnu potvrdu o tome nisu dobili.
 
Ona podseća da je krajem prošle godine stupio na snagu novi pravilnik o merilima za utvrđivanje ekonomske cene vrtića, sa idejom da cene vrtića budu ujednačene na teritoriji cele Srbije. S obzirom na to da su poskupele namirnice koje se koriste za ishranu dece, Jovanović očekuje i korekciju cene boravka dece u predškolskim ustanovama.
 
U pojedinim privatnim vrtićima su već najavili povećanje cena od jeseni.
 
Ni obećanje o uvođenju jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete - srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju, koje bi izdavao državni Zavod za izdavanje udžbenika, nije ispunjeno, na radost onih koji su ovakav potez tumačili kao politizaciju obrazovanja i tendenciju države da piše svoju verziju istorije.
 
Iako je bilo planirano da svi udžbenici budu napisani do decembra 2021. i potom poslati na odobravanje, kako bi stigli za školsku 2022/2023. godinu, od početne ideje se nije odmaklo jer Skupština Srbije nije usvojila izmene Zakona o udžbenicima koje je, prema saznanjima Danasa, Ministarstvo prosvete pripremilo. 
 
Dokle se stiglo sa celom pričom nisu precizirali za ovaj list u resornom ministarstvu.
  • Nik

    11.08.2022 23:38
    Pa privatni vrtici poskupljuju. I to opravdano, hrana i sve je skuplje. A drzava, pa zna se, za njihovu decu... Nemate vezu ili dooobro odradjenu partijsku knjizicu? Nema drzavnog vrtica. Kako li je porodicama sa vise dece?
    Bitnije je pomeriti korito Dunava privatnom investitoru, nego da deca imaju.
    Bitnije je pomeriti korito Dunava privatnom investitoru, nego natalitet i ikakvo poboljsanje uslova zivota.
    Moze se ovako pisati do sutra...
  • polako

    11.08.2022 16:51
    Predizborna obećanja ukazuju na veliku zelju i odlucnost da se narodu obezbedi dobar i lep zivot.
    Realnost je takva da se ponekad ta lepa nastojanja ne mogu odmah ostvariti. Potrebno je strpljenje a ono se uvek na kraju isplati.
  • g pen

    11.08.2022 13:14
    Sta je bacaci jogurta, zaboravili ste vas radikalski hleb od 3 dinara pa ste poverovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.