Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara.
Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara
Foto: 021.rs
To predstavlja iznos veći od ukupne vrednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije.
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, iznos ugovorenih nabavki naveden je u izveštaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 zemljom.
"Podaci nisu precizirani kada se radi o delu iznosa tih ugovora namenski za VS, ali relevantni su za procenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema", navodi se u tekstu.
 
Portal dodaje da su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimpor-SDPR. Indirektno, to su takođe nabavke za VS jer, na primer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno oslanjanje.
 
"Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dve baterije sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje", dodaje se.
 
U tekstu se podseća da je praksa u velikim poslovima da se deo novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruske privrede.
 
"Svakako, radi se o velikim previdu i nesmotrenosti da se ugovara nabavka tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat i podrazumevamo da je obaveštajni rad Srbije obezbedio pravovremene i tačne informacije o prilikama na istoku", navodi portal.
 
Podseća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivvazdušne odbrane.
 
"Od Erbasa je naručeno deset višenamenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016. sa kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje sa velikim udelom uvoznih agregata i uređaja", dodaje se.
  • Mr.M

    12.08.2022 08:02
    Jel se spremamo za Kosovo ili Nato?Da nas ne svedu na Vojsku Beograda...
  • Лиманац

    11.08.2022 20:06
    Безбедност државе и њених грађана је на првом месту.
  • @za kontrast

    11.08.2022 17:17
    Ne nisam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija