Papreno pred septembar: Za opremanje deteta za školu ode minimalac

Septembar i polazak u školu zadaju veliku glavobolju roditeljima.
Papreno pred septembar: Za opremanje deteta za školu ode minimalac
Foto: Pixabay

Nižu se previsoki troškovi - udžbenici, sveske, pribor, garederoba. Malo po malo i stigne se do celog srpskog minimalca od oko 35.000 dinara, piše portal Nova.

Ukoliko vaše dete polazi u neki od nižih razreda osnovne škole, samo za udžbenike ćete izdvajati i više od 8.000 dinara. Još paprenije su cene knjiga za starije razrede.

Za učenike od petog do osmog razreda, samo nove udžbenike, bez dodatnog školskog materijala, nećete moći da platite manje od 11.000 dinara.
 
Uvidom u spiskove neophodnih udžbenika u nekoliko osnovnih škola, vidi se da izdavači variraju, a upravo od izdavača zavisi i cena udžbenika.
 
Tako se cene kompleta knjiga za prvake, koji uključuju udžbenike i radne sveske, kreću od 7.260 do 8.440 dinara.
 
Za drugi razred, roditelji izdvajaju između 9.140 do 9.700 dinara.
 
Kada su u pitanju učenici trećih razreda, za njihove udžbenike roditelji ove godine izdvajaju od 8.500 do 8.880 dinara, a od 5.680 do 9.570 koštaju udžbenici za četvrtake.
 
Kada su u pitanju kompleti udžbenika za učenike starijih razreda osnovnih škola, cene su znatno više. Osim većeg broja predmeta, svake godine je detetu potrebno obezbediti, primera radi, komplet materijala i alata za tehničko obrazovanje, koje košta više od 1.000 dinara.
 
U zavisnosti od izdavača, komplet udžbenika za peti razred osnovne škole platićete od 11.376 do 15.746 dinara. Nešto skuplje su knjige za šestake, koje koštaju od 16.283 do 16.550 dinara.
 
Roditelji sedmaka, u zavisnosti od izdavača, plaćaju od 13.244, pa sve do čak 18.115 dinara. Ujedno, ovo je razred u osnovnoj školi za koji su udžbenici najskuplji.
 
Uvidom u ponude za osme razrede u osnovnim školama, vidi se da se cene kompleta udžbenika kreću od 12.709, pa sve do 16.985 dinara.
 
Koji su ostali troškovi?
 
Samo za sveske potrebno je izdvojiti, prema podacima sajta Cenoteka, koji poredi cene u različitim prodavnicama u Srbiji, između 80 i 290 dinara po komadu, zavisnosti od formata. Tako ćete, u zavisnosti uzrasta vašeg deteta, te broja predmeta koje sluša, za sveske izdvajati od 445 do skoro 4.500 dinara.
 
Za samo jednu grafitnu olovku potrebno je izdvojiti od 24,9 do 74,7 dinara.
 
Geometrijski školski setovi, koji sadrže sve potrebne lenjire i šestar, koštaju od 450, pa sve do 795 dinara. Lista troškova odavde samo može da se nastavi, jer je školarcu uvek potrebno još nešto.
 
Tekst u celini čitajte OVDE.
  • Mira

    14.08.2023 10:45
    a fakultet?
    da li iko ima predstavu koliko košta skolovati dete na fakultetu ili dvoje?!
    ako se to pita neka proveri koje cene izdavanja imaju 4zida, ns, Gašo, solis agencija pa će mu biti jasno u kakvom smo problemu mi zapravo, suprug i ja ne znam kako cemo, skolovali smo jedno dete, na srecu i drugo je brucos, ali troskovi su ogromni. Sreca pa su na budžetu inace ne znam kako bi
  • mns

    12.08.2022 23:09
    ma
    ja koliko vidim , nama stalno govore kako nam je školovanje besplatno... mada, sam se dosad naplaćao užine, svezaka, knjiga, obezbeđenja školi,raznih pomagala, kompjutera za dete, zatim ekskurzije na silne rate, garderoba,patike, rančevi , dodatne tehnike tj mobilni telefon da dete ne zaostaje za drugarima... i tako škole su nam BAŠ besplatne!
  • Izdavač

    12.08.2022 12:08
    Misliti i na unuke
    Pa mora i direktor škole da se ugradi. Neće doveka biti na rukovodećem položaju gde se odlučuje o investicijama, šta zgrabi za to vreme to mu je treba i unuke da obezbedi. Takva prilika se ne propušta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.