POKS: Protiv ukidanja Zakona o rehabilitaciji

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da se protivi zahtevu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i koalicije "Vojvođani" da se ukine Zakon o rehabilitaciji.

Oni tvrde da je neistinita tvrdnja da se prilikom odlučivanja o rehabilitaciji Nikole Kalabića i Draže Mihailovića sud rukovodio samo time da li je suđenje bilo fer ili nije.

"Sud razmatrao da li postoji bilo kakav dokaz u prilog tvrdnje da su oni ratni zločinci. Obzirom da nije našao ni jedan dokaz, sud ih je oslobodio krivice", rekao je predsednik POKS Vojislav Mihailović.

On kaže da je sudski utvrđeno da Kalabić nije ratni zločinac, niti je izdao njegovog dedu kako se decenijama tvrdilo, "jer je dokazano da je ubijen znatno pre nego što je zarobljen general Mihailović".

"Takođe, nepobitno je utvrđeno i dokazano da je general Draža Mihailović odlikovan od svojih saveznika Francuske i SAD, 1943. i 1948. godine najvišim priznanjima i ordenjem za antifašističku borbu, što potpuno pobija komunističku propagandu da je saradnik okupatora. Pokretu obnove Kraljevine Srbije je jasno da neokomunistima ne odgovara da istina ispliva na videlo, ali istina je kao voda, uvek nađe put, pa makar i sa zakašnjenjem od sedamdeset godina", poručuje Vojislav Mihailović.

On dodaje da će poslanici POKS tražiti da se obeleži i istraži svaka od 221 masovne grobnice čije je tačne lokacije utvrdila Komisija Vlade Srbije još pre više od deset godina i u kojima su tela 60.000 ljudi koje je nova komunistička vlast bez suđenja likvidirala, nakon odlaska okupatora, od oktobra 1944. do februara 1945. godine.

"Većina tih ljudi, koji osam decenija čekaju opelo i sahranu, su ubijeni samo zato što su bili za kralja i otadžbinu, a ne za komunizam i rasturanje Kraljevine Jugoslavije na šest republika i dve pokrajine", ističe Vojislav Mihailović.

POKS podseća da je na osnovu zahteva Vojislava Mihailovića, punovažnom odlukom suda, njegov deda, Dragoljub Mihailović rehabilitovan još 2015. godine i da se smatra neosuđivanim, kao i da je još uvek na snazi Zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana, jer je Srbija oba pokreta zvanično priznala kao antifašistička i oslobodilačka.

  • r

    15.08.2022 07:51
    r
    Kad sam napisala nečovečni postupak mislila sam što nije sahranjen da mu se zna mesto, i mrtvog ga su se plašili, samo zato što je lažno osuđen i pokraden.
  • r

    15.08.2022 07:45
    r
    Dobro je što imamo potomka Draže Mihailovića da bar malo iznese istine o nečovečnom postupku prema istom.
  • Лиманац

    14.08.2022 21:51
    Закон остаје
    Боје се потомци комуниста да ће им све бајке које су им причали очеви и дедови пасти у воду.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija