Brnabić: Tužno što EU ne vidi sopstvenu krivicu, moglo bi se pomisliti da je danas 1. april

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.
Brnabić: Tužno što EU ne vidi sopstvenu krivicu, moglo bi se pomisliti da je danas 1. april
Foto: 021.rs
Ona je reagovala na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine.
 
"Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", poručila je Brnabić na Tviteru.
Ona je primetila da bi neko, gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da "mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala".
 
"Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom", ukazala je Brnabić.
Ona je istakla da je, nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.
 
"Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić.
 
"Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo", zaključila je premijerka u objavi na tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.
 
Vulin: Da u EEAS ima razuma, zauzdali bi Prištinu da sukobe ne pokreće
 
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odbacio je ocene Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o "zapaljivoj retorici" srpskih zvaničnika po pitanju Kosova i Metohije.
 
"Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Aljbin Kurti jeste. Otuda i čudi da EEAS traži da se ‘obe strane uzdrže’. Beograd odgovara na ludilo Prištine, a ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave i kako onda da se uzdrži", upitao je Vulin.
 
Ocenio je da je "onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje".
 
"Da u EEAS ima razuma, bar malo više nego kod Prištine, ne bi tražio od Beograda da ne odgovori, već bi zauzdao Prištinu da sukobe ne pokreće", naveo je Vulin.
 
EEAS je prethodno upozorio da izjave visokih zvaničnika Beograda i Prištine o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu izazivaju veliku zabrinutost, kao i da će ih smatrati odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno nasilja u regionu.
  • Nemanja

    15.08.2022 10:58
    Svim mrziteljima EU bih strogo ZABRANIO: kupovinu evra i stednje u istima, kupovinu zapadnih marki automobila, kupovinu tehnicke robe proizvedene na zapadu, kupovinu lekova sa zapada, kupovinu brendirane odece i obuce sa zapada, odlazak na zapad zbog posla, odlazak na zapad zbog lecenja, odlazak na zapad radi turizma, slanje dece na zapad radi skolovanja, ...
  • O čemu

    15.08.2022 09:48
    ti to pričaš više? Kalimero odrasti vec jednom ako uopšte znaš šta znači biti odrastao. Ne dosadjuj sa kalimerovskim "ovo je nepravda". Uzmi lizalicu i zacuti jer nemaš ništa pametno reci.
  • Ta

    15.08.2022 08:54
    Ta
    Ta EU nas sve izdrzava! E sada stoste se vi osilili u kradji i neznate stati...to cemo naplatiti vrlo brzo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.