Ako se obećanja ispune: Nastavnicima povišica između 7.000 i 8.000 dinara

Ukoliko se bude obistinila najava predsednika Srbije o povećanju zarada zaposlenima u javnom sektoru u narednoj godini, plate nastavnika biće veće za oko 8.000 dinara.
Ako se obećanja ispune: Nastavnicima povišica između 7.000 i 8.000 dinara
Foto: Pixabay

Vučić je, podseća Danas, pre nekoliko dana najavio da bi povećanje plata u javnom sektoru u 2023. godini trebalo da bude u iznosu između 12 i 13 odsto, dok će pripadnici Vojske Srbije dobiti najveće povećanje i to od 25 odsto.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, za Danas podseća da je trenutna osnovica u obrazovanju 3.833 dinara, a ukoliko uvećanje bude 12 odsto, osnovica će u 2023. godini iznositi 4.293 dinara, odnosno nominalno 460 dinara više nego do sada.

"Osnovna zarada nastavnika sa VII stepenom stručne spreme i punim radnim angažovanjem u ovoj godini iznosi 66.393 dinara. Ukoliko dođe do uvećanja osnovice za 12 odsto, osnovna zarada bi u 2023. godini iznosila 74.361 dinar, odnosno bila bi nominalno veća za blizu 8.000 dinara mesečno. Nastavnik sa VI stepenom stručne spreme je do sada imao osnovnu zaradu 57.040 dinara. Nakon najavljenog uvećanja, plata tog zaposlenog iznosila bi 63.885 dinara i bila bi nominalno veća za 6.845 dinara", objašnjava Kokot.
 
Nastavnik sa VII stepenom stručne spreme, punim radnim angažovanjem, koji je pritom razredni starešina i ima 10 godina radnog staža u obrazovanju imao bi zaradu od 80.300 dinara, a sa 20 godina staža isti zaposleni bi primao 83.280 dinara.
 
Upitan da li bi novi rast minimalca dodatno narušio odnos između najniže i najviše zarade u obrazovanju, IKokot odgovara da se još ne zna kolika će biti minimalna zarada.
 
"Ako je najavljeno povećanje penzija u nominalnom iznosu od 19 odsto, teško je očekivati da će povećanje minimalne zarade biti mnogo manje od toga. Da bi prosečna minimalna zarada prebacila 'magičnih' 40.000 dinara, rast minimalne zarade bi mogao biti bar 16 odsto. Pritom, toliko povećanje ne bi nadomestilo rast troškova života u ovoj godini i realno, takva minimalna zarada bi bila realno manja januara 2023. godine nego što je trenutno bila januara ove godine", navodi sagovornik lista Danas.
 
Kako dodaje, u situaciji kada minimalna zarada raste više od osnovice u obrazovanju, dodatno se narušavaju odnosi zarada uređeni Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama.
 
Ukoliko bi osnovica u obrazovanju porasla za 12 odsto, a minimalna do 20, ne bi bilo novih kategorija zaposlenih koje bi "pale" na minimalac.
  • R. P. F.

    19.08.2022 08:35
    Za Patriotu
    To što vama smeta (uništavanje pisma - pretpostavljam da mislite na ćirilicu) itd., u opšte ne zavisi od prosvetnih radnika. Oni ne donose zakone, niti definišu planove i programe. To čini odgovarajuća ministarstva. Koliko god vama to zvučalo neverovatno, prosečan đak, npr. 7. razreda, da bi normalno funkcionisao kao član društva, danas mora da savlada više različitih stvari nego onaj pre 30 godina.
  • Patriota

    18.08.2022 21:35
    @R.P.F
    Koja količina znanja je veća danas nego pre 30 godina? Veće je znanje o pravima deteta kako da nekažnjeno maltretiraju prvo učitelja, pa se usavršavaju na nastavnicima, diplomiraju na profesorima. Nije ništa važnije od okolnosti pod kojima se znanje prenosi. A znamo kakvi su danas uslovi u obrazovanju. Niko osim par izdavača, da ne pričam zašto, nije zadovoljan. Roditelji, profesori, deca. Deci nam nameću razne vrste vrednosti sa kojima se većina roditelja ne slaže. Izbacuju štiva koja vrede i slično. Uništavaju pismo koje koristimo od kako znamo za sebe.
  • Radio u školi

    18.08.2022 17:51
    Majstor-domar
    Ja tih 8000 din zaradim za 6 radnih sati, nezahvalno je raditi u školi gde polovina kupi radno mesto ili preko stranke dobije uhlebljenje, a sa druge strane zarađuješ plate i za kolege i odgovaraš za njihov nerad ako nemaš stranački dres na sebi. Sada sam sam svoj gazda i više nema nikakvog stresa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija