Dva privatna fakulteta i 26 studijskih programa izgubili akreditacije

Svi državni fakulteti i studijski programi na njima su akreditovani, dok su u prethodne dve godine čak dva privatna fakulteta i 26 studijsiih profila na njima izgubili akreditacije.
Dva privatna fakulteta i 26 studijskih programa izgubili akreditacije
Foto: 021.rs

Ovo za Politiku kaže prof. dr Ana Šijački, v.d. direktora Nacionalnog akreditacionog tela (NAT).

Zato savetuje potencijalne brucoše da pre prijavljivanja za septembarski prijemni ispit prvo utvrde da li visokoškolske ustanove na kojima konkurišu imaju akreditaciju, što mogu učiniti u Vodiču za studente na sajtu NAT-a.

To bi trebalo da učine i oni koji nastavljaju studije, jer je od 26 studijskih programa koji su izgubili akreditaciju, čak 11 na master studijama. Ako završe neakreditovani fakultet ili studijski program, diploma im neće važiti.
 
Ipak, to se ne odnosi na one koji su započeli studiranje na akreditovanoj ustanovi koja je izgubila akreditaciju za neki od studijskih programa. 
 
Dr Šijački nije želela da otkrije koja su to dva privatna fakulteta koja su izgubila akreditaciju, jer su žalbeni postupci u toku.
 
Kako se navodi u tekstu Politike, jedan od najčešćih razloga za nedobijanje akreditacije je to što fakultet nema dovoljan broj nastavnika, odnosno oni koje prikazuje već su angažovani u drugoj ustanovi, pa se ne mogu voditi kao predavači tog fakulteta. 
  • Gusar

    18.08.2022 17:24
    @Zemlja
    U navedenoj Uredi ne postoji nijedan koeficijent za studente koji zavrse strukovne studije, kao ni za bilo koga ko je stekao po ZVO zvanje adekvatno "bachelor". A Uredba je menjana oko 50-tak puta. Užas
  • pajo patak

    18.08.2022 13:16
    @Zemlja
    ground controll to major Tom: a kako bi inače na MF UNS bilo preko 1000 nastavnika i saradnika, više nego u svim srednjim MŠ u Rumuniji i Bugarskoj, možda su zato iste u EU od 2007.
  • privatna

    18.08.2022 09:53
    prevara
    vrlo retko ima tamo ista sta valja. obicna kupovina diploma, pranje prljavih para ili muzenje studenata, para za istrazivanje i mogucnost da se nesposobni nesretnici okite sa nekom prof dr mr titulom.
    Iz vrlo licnog iskustva sa radom sa tom klijentelom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.