Brnabić o štednji struje: Neće se gasiti ukrasna rasveta u Beogradu, zbog nje turisti dolaze

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da vlada ulaže napore da se stabilizuje proizvodnja električne energije u zemlji i da se obezbede dovoljne rezerve struje, kako ne bi bilo restrikcija.
Dodala je i da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti.
Podsetila je, gostujući na TV Prva, da je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata i prozora, kao i zamenu fasade, kako bi se podigla energetska efikasnost.
Na pitanje da li će mere štednje podrazumevati da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kako što je to slučaj u Severnoj Makedoniji, premijerka je kazala da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu. Izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciji da sprovodi drastične mere štednje.
 
Kada je u pitanju najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez PDV-a, premijerka je poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budzet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.
 
Takođe, dodala je da je najavljeno poskupljenje svakako i usklađivanje sa inflacijom. Prema njenim rečima država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.
  • Fića

    22.08.2022 16:17
    Da li je moguće
    Izjavila je: 'najavljeno poskupljenje svakako i usklađivanje sa inflacijom'!!!??? Smejati se? Plakati?
  • Zoran

    22.08.2022 10:59
    A mi lezbe....da živimo u ostalim gradovima u Srbiji u mraku ,ma.......ti nep.........a
    da bi Beograđani živeli u izobilju,i osvetljenja i veće.plate od 10 -15 000 din.nego u ostalim gradovima Srbije,jer ih placa njihovgrad,da nebi izlazilu na ulice i protestovali,proda.......duse,eneće.moci,videćemo šta će se uskoro.......gotovo je..vrlo brzo nadam se.



  • Naše Ime

    19.08.2022 18:34
    Kako uštedeti struju
    Svetla velegrada su uvek bila lepak za sve koji dolaze sa strane.
    Uštede je moguće uraditi brzo:
    Da država kupi 5 miliona led sijalica i podeli domaćinstvima, a da uzme volframske sijalice.
    Da ulično osvetljenje zameni led panelima .

    Time bi se zamenila najmanje jedna elektrana.
    Na duge staze:
    Zakonom propisati da svi novoizgrađeni objekti moraju da imaju 30 do 50% fotoelektričnih panela.
    A na većim rekama postaviti čisto protočne elektrane, bez narušavanja eko sistema. Samo pobosti stubove u rečno dno i izvući kablove do obale. Ostalo radi elektronika.

    Pozz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.