Borel: Na sastanku Vučića i Kurtija bez sporazuma, sastanci i narednih dana

Na sastanku Vučić-Kurti danas u Briselu nije došlo do sporazuma oko spora o registarskim tablicama i putnim dokumentima, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.
On je naveo da to nije kraj priče i da su oba lidera prihvatila da nastave razgovore idućih dana, a ima vremena do 1. septembra. 
"Danas nije bilo sporazuma, ali mi ne odustajemo, nužno je da se nađu rešenja i proces će se nastaviti", saopštio je Borel.
 
On je naglasio da je to neodložno da bi se otklonilo narušavanje bezbednosti i stabilnosti za stanovništvo na Kosovu, ali i za ceo kontinent.
Borel je rekao da je hitan razlog za današnji susret bio spor oko registarskih tablica i dokumenata za putovanje na i sa Kosova.
 
"Međunarodna zajednica ne želi da se zategnutosti obnavljaju i narednom razdoblju i dva strane će biti potpuno odgovorne za svako zaoštravanje na terenu. Ovaj sastanak je zakazan jer smo suočeni s veoma nepovoljnim razvojem na terenu i rastućim zategnutostima na severu Kosova", predočio je.
 
Današnji susret je, ukazao je visoki predstavnik EU, "bio povezan s odgovornošću lidera obe strane da tragaju za rešenjima kako bi mir i stabilnost preovladali na severu Kosova".
 
"Ovo se događa u kritičnom času za naš kontinent. Posle ruske invazije na Ukrajinu suočeni smo s vrlo dramatičnim i opasnim trenutkom i to nije čas za podizanje zategnutosti već za traženje rešenja i rešavanje dalekosežnih pitanja", kazao je Borel.
 
"Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti razumeli da nema alternative za dijalog kao načina za rešavanje tih problema, a njima je jasno koje su razlike između njih kad je reč o konačnom statusu njihovih odnosa i šta to treba da bude", zaključio je Borel.
 
Ali su oni, dodao je, prihvatili da nastave razgovore da bi se taj proces normalizacije brže odvijao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija