Početak školske godine: Šta predviđa uputstvo u slučaju da je neki učenik zaražen kovidom

Epidemija virusa korona neće uticati na početak školske godine.
Početak školske godine: Šta predviđa uputstvo u slučaju da je neki učenik zaražen kovidom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nastava u svim osnovnim i srednjim školama krenuće kako je planirano 1. septembra, odeljenja se neće deliti, a đaci i nastavnici neće morati da nose maske. Dozvoljeno je da se organizuju izleti, ekskurzije, nastava u prirodi.
Tu odluku doneo je Tima za škole.
U obaveštenju osnovnim i srednjim školama navedeno je da Tim za škole apeluje na učenike, zaposlene, kao i na roditelje da u slučaju pojave povišene temperature, malaksalosti, kašlja ne dolaze u školu.
 
Preporučuje se svima da dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van nje.
 
"Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućeg održavanja rastojanja (javni prevoz, školske priredbe)", navedeno je u obaveštenju namenjenom školama koje je Ministarstvo prosvete objavilo na svom sajtu.
 
Uputstva za škole
 
Uprava škole i nastavnici dobili su jasna uputstva da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazati na kovid, odmah o tome obaveste roditelja (ili drugog zakonskog zastupnika) da bi preuzeo dete i odveo ga kod lekara.
 
"Do momenta dolaska roditelja ili staratelja, učenik treba da bude u posebnoj prostoriji pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi i pritom učenik i zaposleni treba da nose masku. Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara", stoji u obaveštenju.
 
Sugerišu i da se tokom prve dve nastavne nedelje u školi u okviru redovnih časova sa učenicima razgovara na temu pandemije i zaštite od zaražavanja i prenošenja virusa korona.
 
"Izvođenje nastave u prirodi, izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika u školama je moguće, u skladu sa postojećom pravilnicima i godišnjim planom rada ustanove. Nije neophodno zahtevati podatke o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze niti u mestu gde će boraviti tokom izvođenja navedenih aktivnosti. Ustanova je u obavezi da preduzme sledeće mereprevencije pre polaska na putovanje - prikupljanje izjave roditeljima da učenici nemaju, niti su imali prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečeni u istom periodu od kovida  i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva kovida. Takođe, neohodno je obezbeđenje zdravstvemnog nadzora od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije", navodi se.
 
Škole o zaraženima obaveštavaju Ministarstvo
 
Direktori se obavezuju da na nedeljnom nivou obaveštavaju Ministarstvo prosvete o broju zaraženih učenika i nastavnika. Prvi izveštaj u obavezi su da pošalju u sredu 7. septembra.
 
Takođe se obavezuju da se u slučaju naglog porasta broja zaraženih zaposlenih i učenika obrate se nadležnom zavodu za javno zdravlje i školskoj upravi, radi donošenja odluke o eventualnoj promeni organizacije rada.
 
Još jedan sastanak Tima za škole održaće se neposredno pred početak školske godine, 31. avgusta.
 
Podsećaju i na sanitarno-higijenske mere i to redovno pranje ruku sapunom i vodom, dezinfekciju ruku, redovno čišćenje i provetravanje školskih učeonica, ali i soba u učeničkim i studentskim domovima.
  • Covid lekar

    22.08.2022 09:18
    Ne treba opterećivati decu sa bolestima.
  • licemerno

    22.08.2022 08:47
    A šta ako je učenik zaražen HIV-om, hepatitisima ABCDE, sifilisom?
    To nije problem, jel?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija