Fekalije na Kopaoniku se izlivaju direktno u prirodu, nema kanalizacije ni prečistača

Fekalije iz svih objekata u Nacionalnom parku Kopaonik direktno se izlivaju u prirodu bez prečišćavanja.
Fekalije na Kopaoniku se izlivaju direktno u prirodu, nema kanalizacije ni prečistača
Foto: Pixabay

Kako se navodi u tekstu objavljenom na portalu N1, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku postavljeno je pre četrdeset godina. Ali, radilo je nepunih godinu dana, jer se tehnologija rada prečistača zasnivala na radu bakterija. Međutim, neko nije predvideo da takva tehnologija ne može da radi na niskim temperaturama.

Kanalizacioni sistem na Kopaoniku je posebna priča, jer ne postoji. Postojeća kanalizaciona mreža na Kopaoniku izgrađena je još pre skoro pola veka. U međuvremenu, na našoj najpoznatijoj planini se izgradilo puno novih objekata, ali je mreža ostala ista kao sedamdesetih godina prošlog veka.

Početkom osamdesetih, na Kopaoniku je postavljen prečistač otpadnih voda. Ovaj kolektor sa biofilterima se zasnivao na radu bakterija. Ali, toliko niske temperature na Kopaoniku ove bakterije nisu mogle da podnesu i postrojenje je prestalo sa radom. Od prečistača su ostali samo objekti koji stoje zarasli u grmlju iznad Vikend naselja.
 
"Pitanje otpadnih voda decenijama nije rešavano. Sama priroda je uspevala ranije da taj problem reši, na svoj način, boreći se i kompenzujući sve to. Ali, tada je Kopaonik bio dosta manje izgrađen. Ekspanzivnim rastom u poslednje tri decenije, ništa nije urađeno na prikupljanju, obradi i odvođenju otpadnih voda", kaže za N1 direktor NP "Kopaonik", Bojan Milovanović.
 
Zanimljivo je da je svaki apartman u obavezi da plaća kanalizaciju, iako nigde nema priključka. Jer, na Kopaoniku ne postoji kanalizacioni kanal.
 
Kopaonik je danas prepun septičkih jama. Zbog prekomerne gradnje, najčešće u vreme skijaške sezone, one prelivaju, a fekalije se slobodno spuštaju niz planinu.
 
Opširnije na portalu N1.
  • Djekson

    24.08.2022 14:18
    Fekalije
    Cufte nikad nema kad se radi o Fekalijama
  • 002211

    24.08.2022 11:27
    Njihov problem.
  • Realista

    24.08.2022 09:12
    ODLIČNO!
    To znači da će (se) Novosađanin na Kopu osećati kao kod kuće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija