"Pasoš kompetencija" po uzoru na Nemačku: Šta sadrži, čemu služi i ko ga može dobiti

Građani koji nisu stekli znanje kroz školski sistem i oni koji žele da se prekvalifikuju za bolji posao, ubuduće će moći lakše da se zaposle kroz projekat "Pasoš kompetencija".
"Pasoš kompetencija" po uzoru na Nemačku: Šta sadrži, čemu služi i ko ga može dobiti
Foto: Pixabay
Ovaj projekat u Srbiji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) zajedno sa resornim ministarstvom, Nacionalnom sužbom za zapošljavanje i Komeserijatom za izbeglice, kaže za RTS Marija Branković savetnica za komunikacije te organizacije.
Branković je naglasila da je "Pasoš kompetencija" instrument za vrednovanje znanja, veština i iskustava stečenih tokom života.
"Pored formalnog obrazovanja, postoje i razne veštine koje smo stekli, radom, učenjem, angažovanjem na raznim poljima i koje mogu da posluže ne samo na tržištu rada nego i u mnogim budućim situacijama. Često nismo ni svesni tih nekih veština koje imamo, a proistekle su iz situacija iz kojih je manji broj ljudi prošao", objašnjava savetnica za komunikacije GIZ-a.
 
Prema njenim rečima, projekat je pre svega osmišljen za osobe iz teže zapošljivih kategorija, dugoročno nezaposlene, osobe sa invaliditetom, pripadnike osetljivih kategorija društva, samohrane majke, mlade.
 
"U praksi se pokazalo da je pasoš namenjen osobama od onih koji traže posao do onih koji žele da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju", dodaje Branković.
 
Naglašava da je "Pasoš kompetencija" nemački alat koji je koncipiran od strane nemačkog Instituta za obrazovanje odraslih i sprovodi se dugi niz godina u EU, BiH, Srbiji. Da bi se došlo pasoša potrebno je da je osoba punoletna, ali glavni preduslov je želja i volja klijenta da sertifikat stekne i da u tom procesu istraje.
 
Kandidat kroz ceo proces vode sertifikovani savetnici, u tri do pet sesija u trajanju od 60 do 90 minuta. Savetovanje se trenutno obavlja u pet gradova - Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Kragujevcu, Novom Pazaru.
 
"Do sertiifikovanog savetnika građani mogu da dođu posredstvom Dimak savetnika u Dimak informativnom centru. Mogu se javiti telefonom, mejlom, porukom preko Fejsbuk stranice", rekla je Branković.
 
Prema njenim rečima "Pasoš kompetencija" je namenjen pojedincu i ne može da zameni diplomu ili formalno obrazovanje, a služi kao vrsta podstreka i motivacije pojedincu da što bolje nastupi na tržištu rada.
 
Poslodavcima omogućava bolji proces selekcije kandidata, organizaciju zaposlenih, bolje planiranje usavršavanja.
 
Usluga je preko Dimak centra aktivna od juna meseca i važiće do popunjavanja kapaciteta, odnosno najkasnije do sredine sledeće godine.
  • andrija

    24.08.2022 14:41
    Ubrzana skola
    Tipicno za zemlje koje nemaju dovoljnog radno obrazovanog stanovnistva usled migracije u druge zemlje obrazovanih ljudi.
  • Рон Џереми

    24.08.2022 13:36
    "Пасош" за необразоване робове.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.