Eskobar: Zaboraviti "Kosovo je Srbija", preći na "Kosovo i Srbija su Evropa"

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

"Moram reći da je sastanak predsednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i gospodina Lajčaka", rekao je Eskobar u intervjuu za N1.

Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima.
"Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa", naveo je Eskobar za N1.
 
On je naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala kosovska vlada. 
 
Na pitanje da li je izneo neki predlog za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, naveo je da Sjedinjene Države nisu deo pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. 
 
"Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi predlozi i preporuke dolaze od EU", dodao je.
 
Eskobar je ranije rekao da Zajednica srpskih opština mora da bude implementirana, jer je ta obaveza prihvaćena u Briselskom sporazumu 2013. godine.
  • Pitanje

    27.08.2022 12:35
    Da li iko zna, šta je Srbiji ponuđeno kao zamena za priznanje Kosova, kao nezavisne države?
  • Nenad

    27.08.2022 12:07
    Teksas je Meksiko !!!
    Zaboravite i vi onda da je Teksas SAD !!! Teksas je MEXICO !!!
  • Lukaku

    27.08.2022 10:57
    Eskobar
    Je ovo odlično rekao.
    Odavno smo trebali prihvatiti i priznati nezavisno Kosovo.
    Ne vidim kako bi se Kosovo ponovo implementiralo u Srbiju. Mislim da je svakom realnom jasno, da je Kosovo za uvek izgubljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija